Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Diamant Salihu: ”Gäng allierar sig mot Rawa Majid”

Uppdaterad
Publicerad

Rawa Majid har gjort sig ökänd som en av gängledarna som styr det blodiga gängkriget i Sverige – från sin exil utomlands. Nu ska flera andra kriminella nätverk ha gått samman med ett gemensamt mål: Att stoppa Majids rekrytering av fler utförare. Det säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu i Agenda.

När nyheter om att familjemedlemmar, släktingar och helt utomstående dödas avlöser varandra anser även många i de kriminella nätverken att konflikten gått för långt, enligt Diamant Salihus källor.

Nu ska flera olika grupperingar i Stockholmsområdet ha enats om att försöka stoppa en av nyckelpersonerna i den pågående våldsvågen:

– Det är olika gäng som egentligen har helt olika intressen som håller på att alliera sig för att kämpa för en gemensam sak – mot Rawa Majid, säger Diamant Salihu.

Bland annat handlar det om att förhindra nyrekrytering av så kallade ”springpojkar” som kan utföra våldsdåd för hans räkning.

– Det innebär att de hjälps åt att ge sig på potentiella så kallade ”terrorceller”, sådana som rekryteras och får betalt för att utföra sprängningar och skjutningar. Det är ofta unga killar från olika delar av landet som är villiga att genomföra uppdrag, så om de allierade får reda på det kan de också agera mot de här personerna själva, utanför rättstaten.

Hör mer om den senaste utvecklingen i gängkonflikten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.