Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rawa Majid kopplas till en rad våldsdåd.

Kurdiska rävens pappa: Rawa Majid satt fängslad i Iran

Publicerad

Rawa Majid, även kallad Kurdiska räven, satt fängslad i Iran större delen av det gångna året. Det bekräftar gängledarens pappa i en intervju med Aftonbladet.

– En gång ringde han från Iran. Han sa: ”Jag mår bra, pappa. Jag sitter i fängelse. De respekterar mig och gör ingenting. De har inte rört mig. Ingen tortyr eller så, ska Rawa Majid sagt till pappan.

Redan i oktober i fjol kunde SVT berätta att Rawa Majid frihetsberövats vid en gränsstation på väg in i Iran och sedan fängslats.

Våldsvågen i Nyköping

Anledningen var, enligt pappan, att Rawa Majid ska ha försökt passera gränsen utan pass och enbart med ett irakiskt ID-kort.

”Nära Afghanistan”

Till Aftonbladet säger Rekawt Majid att det senaste samtalet från sonen kom för en månad sedan.

Han ska då sagt att han var frisläppt och befann sig ”nära Afghanistan”.

Enligt SVT:s Diamant Salihu, som var den som först hade uppgifter om Kurdiska rävens gripande i Iran, är pappans uppgifter trovärdiga.

– Jag bedömer honom som trovärdig. Våra uppgifter var att han ska ha befunnit sig i Urmia i Iran, men det har aldrig bekräftats av vare sig iranska eller svenska officiella källor.

Diamant Salihu säger dock att man bör ta uppgifterna om var Rawa Majid nu befinner sig med nypa salt.

– Det är möjligt att han var vid gränsen till Afghanistan då, men i dag är det ett stort frågetecken. Och det är klart att pappan inte vill att fiender som vill se Rawa Majid död till varje pris ska veta var han befinner sig.

Nytt uttalande

I början av mars kom ett ljudmeddelande med vad Diamant Salihu beskriver som ett väldigt aggressivt uttalande från Rawa Majid. Något som tyder på att han redan då släppts fri.

– De jag haft kontakt med säger det är hans röst. Vad han har för kapacitet och allierade i dag är dock för tidigt att säga. Det är viktigt att komma ihåg att allianserna skiftar snabbt här. Min bild är att hans makt försvagats, inte minst på grund av den påstådda kopplingen till mordet på Ismail Abdos mamma, vilket ses som ett stort övertramp inom den kriminella miljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Nyköping

Mer i ämnet