Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man skulle kunna säga att det är någon form av vilda västern-stämning i den kriminella miljön”, säger SVT:s Diamant Salihu. Foto: SVT & Anders Wiklund/TT

Diamant Salihu: ”Vilda västern i den kriminella miljön”

Uppdaterad
Publicerad

Maktstrider inom kriminella gäng i Stockholm efter att ledargestalter försvunnit kan vara en av orsakerna till våldsvågen i Stockholm just nu.

– Det fylls på med 14-15-åringar som vill ta de här platserna, unga personer som försöker positionera sig, säger SVT:s reporter Diamant Salihu som länge bevakat gängkonflikterna i Stockholm.

Totalt har fem personer gripits efter nattens sprängningar i Grimsta och i Bagarmossen i Stockholm, som kopplas till gängkriminella miljöer. Dåden är de senaste i en rad våldshändelser i huvudstaden. En av de gripna är en känd rappare, enligt SVT Nyheters uppgifter.

Det senaste dödsoffret är en man i 20-årsåldern som sköts ihjäl på nyårsnatten i Vällingby centrum i nordvästra Stockholm.

Våldsvågen i Stockholm

– Det är någon form av vilda västern-stämning just nu i den kriminella miljön. Många ledare är borta på långa fängelsestraff. Unga personer som försöker positionera sig passar på att ge sig på personer som för ett år sedan hade mycket inflytande men som nu är mer sårbara på grund av maktförskjutningar, säger Diamant Salihu i SVT:s Morgonstudion.

Att skjutningar och explosioner sker under jul- och nyårshelgerna är knappast en slump menar Salihu.

– De här killarna vet om att polisen inte har tillräckliga resurser med utredare, analytiker och så vidare. En del kriminella passar då på.

Majoriteten av dödsskjutningarna i Stockholm

Totalt skedde 63 dödsskjutningar i Sverige förra året, majoriteten i region Stockholm. Södra Stockholm har varit hårt drabbat. Även om polisen anser att de inte kan punktmarkera alla gängkriminella borde det gå att jobba mer förutseende anser Diamant Salihu.

– Ett huvudspår är att Einár är den gemensamma nämnaren, att man ger sig på hans förövare på olika sätt. Där kan man agera mer förutseende och förutse vilka som är potentiella måltavlor och vara mer synlig på de adresser de är skrivna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet