Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Diamant Salihu om hur det har varit att bevaka gängkriget och de anhörigas stora sorg. Foto: SVT

Diamant Salihu: ”Så har det varit att bevaka gängkriget 2023”

Uppdaterad
Publicerad

Medan Sverige skålade in det nya året på nyårsafton 2022 var gängkriget redan igång. Ett gängkrig som skulle fortsätta rasa, och förvärras, under 2023.

– Det som jag tror inte någon kunde föreställa sig var hur gängen riktade in sig på familjemedlemmar, säger SVT:s krimreporter Diamant Salihu.

Juldagen 2022 sköts en man till döds i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Det blev starten på den våldsvåg som sen sveper över Stockholm, Uppsala och flera andra städer i Sverige.

Hösten 2023 tog gängvåldet ytterligare en vändning: det blev en intern konflikt i det kriminella nätverket Foxtrot. Under september ledde det bland annat till sju döda på 14 dagar.

SVT Nyheters årskrönika 2023

Ledarna befinner sig utomlands

Många av dem som var anstiftare till skjutningarna och sprängningarna befinner sig utomlands. Något som gett dem en skyddad ställning och en distans till det dödliga våldet, menar Diamant Salihu.

– Det är kanske först nu på slutet som de också känner av sorgen, när deras egna familjemedlemmar har blivit måltavlor i de här konflikterna.

Se SVT Nyheters årskrönika på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheters årskrönika 2023

Mer i ämnet