Foto: TT

En av tre svenskar går på diet – LCHF lockar flest

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje svensk följer en diet och lågkolhydratdieten LCHF lockar flest. Det visar en undersökning som Inizio gjort för Svenska Dagbladets räkning.

34 procent av dem som aktivt följer en diet väljer lågkolhydratskosten LCHF, vilket gör den till den klart populäraste dieten. Så har det varit sedan 2008, men nu har även andra dieter börjat väcka allt mer intresse.

Fortfarande är den så kallade 5:2-dieten, som innebär två dagars fasta, väldigt utbredd. 20 procent av de aktiva dietisterna ägnar sig åt den. Samtidigt är det allt fler som är nyfikna på vegankost enligt en separat mätning som SvD också låtit göra.

Samtidigt som intresset för dieter är utbrett finns en stor grupp som aldrig lagt om sin kost. 

– LCHF-dieten dominerar klart men det som ändå slår mig mest är att varannan svensk aldrig testat en diet, trots den ständigt pågående debatten, säger Karin Nelsson på undersökningsföretaget Inizio till Svenska Dagbladet. 

Ifrågasatt diet

Att välja lågkolhydratkost har blivit populärt de senaste åren och många tidningar skriver också om den. Enligt Christel Larsson, professor i kostvetenskap vid Göteborgs universitet har den massmediala bevakningen bidragit till dess popularitet. 

Christel Larsson, professor i kostvetenskap vid Göteborgs universitet.

Samtidigt är LCHF ifrågasatt eftersom det saknas vetenskapliga långtidsstudier på hur en sådan kosthållning påverkar kroppen. En hög andel animaliskt fett kan ha negativ påverkan på hjärt- och kärlsjukdomar. Stort intag av proteiner kan också påverkar njurfunktionen negativt. 

LÄS MER: Nämnde LCHF i forskning – utlöste hatstorm på nätet

– Då LCHF innehåller väldigt låg andel kolhydrater innebär det ett ökat intag av animaliska produkter vilket i sin tur ofta innebär ett för högt intag av mättat fett. En ökad konsumtion av animaliska livsmedel leder också en stor miljömässig belastning, säger Christel Larsson. 

Fortfarande är det enligt tidningen främst kvinnor som ägnar sig åt att följa en diet, men allt fler män blir intresserade. Framför allt verkar utbildningsnivån hänga samman med viljan att följa en diet. Ju högre utbildningsnivå – desto vanligare är det att följa en diet konstaterar undersökningen.  

LÄS MER: Expert: Oklara långtidseffekter av LCHF

Omtvistat ämne

Andra dieter som lockar svenskarna är glutenfritt, stenålderskost, Viktväktarna och en vegansk kosthållning.   

Dieter är ett omtvistat ämne med starka åsikter bland förespråkare och motståndare till olika typer av dieter. För den som söker en balanserad kost, rekommenderar Christel Larsson den så kallade medelhavskosten, där man byter ut kolhydrater, som ris, potatis och pasta mot baljväxter, fisk, fleromättade fetter och grönsaker.

LCHF

LCHF står för Low Carb, High Fat och kallas också för lågkolhydratkost. Den innebär minskat intag av kolhydrater och istället ökat intag av fett. En variant är Atkinsdieten där man ersätter kolhydrater med protein.

Dieten är omtvistad och flera läkare har ifrågasatt den eftersom det saknas långtidsstudier på hur den påverkar kroppen.   

5:2–dieten.

Innebär att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt de andra fem dagarna.

Under två dagar minskas kaloriintaget, män rekommenderas att äta 600 kcal. per dag och kvinnor 500 kcal. Dieten fick sitt genombrott 2012 i samband med BBC-dokumentären Eat, Fast and live longer.   

Liksom LCHF saknas långtidsstudier på hur 5:2 påverkar kroppen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.