DÖ har fallit – det händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna har konstaterat att Decemberöverenskommelsen har fallit och svensk politik är i ett nytt osäkert läge. Men vad händer nu? SVT Nyheter förklarar läget.

Vad handlade DÖ om?

Decemberöverenskommelsen slöts efter den kaosartade situationen efter valet i september 2014. Den var tänkt att gälla fram till 2022. DÖ innebar att alliansen skulle släppa fram regeringens budgetpropositioner i riksdagen, och regeringen skulle göra tvärt om i fall alliansen blir det största blocket efter valet 2018.

DÖ upphävd

Genom DÖ skulle Sverigedemokraterna inte ha någon möjlighet att fälla regeringens budget, som man gjorde i december 2014. När parterna slöt överenskommelsen trodde man att statsminister Stefan Löfven säkrat regeringsmakten fram till 2018.

Vad händer nu?

Det är förstås osäkert. Vad vi vet är att regeringen lagt ett budgetförslag nu till hösten – medan allianspartierna har lagt var sitt eget budgetförslag. Dessa förslag har inte behandlats i riksdagen.

Allianspartierna har meddelat att de trots den brutna överenskommelsen bara kommer att rösta på sina egna budgetförslag den här hösten vilket innebär att regeringens budget kommer att gå igenom.

Skulle alliansen senare under mandatperioden gå ihop och göra en gemensam budget finns risken att det händer samma sak som under hösten 2014 – att regeringens budget faller eftersom Sverigedemokraterna lägger sin röst på alliansens gemensamma förslag.

– Väljer man att göra det så öppnar det för en annan möjlighet, till exempel att regeringen blir mindre beroende av Vänsterpartiet och får större möjlighet att bygga allianser över blockgränsen, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson om den situationen.

Är det politiskt kaos som väntar?

Under hösten kommer det med största sannolikhet att fortsätta som förut. Regeringens budget kommer att gå igenom och Sverigedemokraternas planerade misstroendeförklaring har inget stöd från allianspartierna. En gemensam alliansbudget senare under mandatperioden öppnar däremot för kaos, eftersom SD är intresserade av att fälla regeringen och då kan göra det genom att återigen rösta på en alliansbudget.

Vad som händer till våren är mer oklart. Moderaternas Anna Kinberg Batra sade under fredagskvällen att alliansen vill återta regeringsmakten ”senast 2018” och att de jobbar på flera gemensamma förslag. Däremot ville hon inte svara på frågan om allianspartierna planerar att lägga gemensamma budgetförslag under mandatperioden.

– Det blir inget omedelbart kaos, eftersom alliansen under den närmaste tiden inte kommer lägga fram en gemensam budget. Det är bara en sådan som kan fälla regeringens budget. Men när vi närmar oss valet kan det bli en gemensam ekonomisk politik från alliansen som då kan fälla regeringen, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

Kan det bli nyval?

Nyval är en av flera möjligheter, men det är inte troligt att det sker under den närmaste tiden. Nyval är egentligen bara aktuellt om flera partier vill det. Det troligaste är att allianspartierna väljer att undvika att det blir en nyvalssituation redan till hösten. Om de går fram med en gemensam budget och får med sig Sverigedemokraterna måste Stefan Löfven regera med oppositionens budget, något han tidigare har meddelat att han inte tänker göra.

I nuläget är det bara Sverigedemokraterna som har tagit ett ordentligt kliv framåt i opinionsmätningar jämfört med valresultatet för ett år sedan.

– Som det ser ut nu är det bara SD som är intresserade av ett nyval, säger SVT:s Margit Silberstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DÖ upphävd

Mer i ämnet