Intrång drabbade flera vittnen, och personen bakom intrången var återkommande intresserad av material som berörde just Allramålet. Foto: Lars Pehrson/Tomas Oneborg/SvD/TT

Kapade Allra-granskarens dator – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En skribent som under flera år granskat Allra-härvan utsattes för flera dataintrång och identitetskapningar. Nu döms en 47-åring till tre månaders fängelse för brotten – där han bland annat lyckades ta över granskarens mobilnummer med hjälp av operatören.

Brotten riktades mot Patrick Siegbahn, som driver en sajt för småsparare som tidigt granskade pensionsbolaget Allras affärer.

2018 märkte Patrick plötsligt att hans mobil inte hade något nät. Det visade sig att någon lyckats lura operatörens kundtjänst att flytta numret till ett helt annat sim-kort – och med hjälp av detta ta över stora delar av Patricks digitala liv.

Pensionsbolaget Allra

– Det första personen gjorde var att söka efter min korrespondens med åklagaren i Allra-fallet. Vid ett andra intrång fick personen kontroll över Whatsapp-appen och började ställa frågor till mina kontakter om Allra-rättegången, berättade Patrick Siegbahn för SVT 2019.

Gjorde ett misstag

Men förövaren hade gjort ett misstag. Patrick upptäckte på sin dator en rad helt nya dokument, från en annan persons konto.

Patrick slutsats var enkel: inkräktaren helt enkelt valt att synka Patricks dator med sin egen.

Med hjälp av materialet riktades polisutredningen in mot en 47-årig man som tidigare dömts för bland annat bedrägeri. Den misstänkte har tillbakavisat anklagelserna, och hävdat att någon planterat hans uppgifter i datorn.

Nu döms 47-åringen alltså till fängelse för dataintrång, urkundsförfalskning och olovlig identitetsanvändning. Han ska också betala 15 000 kronor i skadestånd till Patrick Siegbahn. Däremot anser tingsrätten inte att det handlar om något grovt dataintrång, bland annat eftersom det inte är helt klarlagt om det gjorts för att komma åt Patricks undersökningar kring Allra-härvan.

– Det känns skönt att få upprättelse, samtidigt som det för mig är uppenbart vad syftet var med intrånget, säger Patrick Siegbahn till SVT.

Drabbade minst fem andra

Ekobrottsmyndigheten har i en skrivelse uppgett att man fått vidta särskilda säkerhetsåtgärder kring sin personal efter intrången, som EBM ansåg inte skulle ses bara som enskilda brott mot en privatperson utan ”sättas i ett större sammanhang av misstänkt brottslighet av en helt annan dignitet och stor samhällspåverkan”.

Liknande intrång drabbade minst fem andra personer varav två åklagarvittnen i rättegången i Allra-härvan. Genom ett av vittnenas konton lyckades inkräktaren få kontroll över ytterligare fyra mejlkonton. Dessa intrång har dock inte ingått i detta mål.

I utredningen har man hittat ett avtal mellan Allra och ett bolag som i praktiken misstänks ha kontrollerats av 47-åringen, avseende ”rättslig rådgivning” för en halv miljon kronor. Allras företrädare har dock förnekat att man skulle ha varit inblandade i något dataintrång.

47-åringens advokat Ulrika Borg säger till SVT att hennes klient välkomnar att tingsrätten delvis underkänner åklagarens bevisning, men att han samtidigt förnekar brott helt och hållet och att man ännu inte tagit ställning till om man ska överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionsbolaget Allra

Mer i ämnet