Skolan kan visa upp många hyllande vittnesmål från tidigare elever. Foto: SVT/Skärmdump från Arndt's Sales Academy

Populär säljskola vann i domstol: kritisk elev hade inte rätt till lön

Publicerad

En arbetsplats där ungdomar utnyttjas som gratis arbetskraft – eller Sveriges främsta säljskola som erbjuder gratis utbildning? Nu har en domstol avgjort tvisten om Arndt's Sales Academy.

SVT berättade i september om den privata utbildningen som på sin hemsida kan visa upp rader av hyllande vittnesmål från nöjda elever. Men det finns också mycket kritiska tidigare elever.

– Det är en telefonförsäljningsverksamhet som de kan bedriva till en väldigt låg kostnad eftersom de inte har några löner, sa Rasmus Ljungberg, en av de kritiska.

Arndt's säljskola är gratis och innehåller många praktiska moment, framför allt telefonförsäljning, som finansierar verksamheten.

– Det känns som att man blivit utnyttjad, sa Kevin Brolin, som med hjälp av den fackliga organisationen Säljarnas riksförbund stämt Arnt's Sales Academy för utebliven lön.

”Utbildande syfte”

I dag kom alltså domen – där Stockholms tingsrätt avslår Kevin Brolins krav.

Domstolen konstaterar bland annat att eleverna visserligen ägnat mycket tid åt telefonförsäljning – men att det inte bevisats ”att omfattningen av de praktiska momenten har överstigit ens halvtid i någon betydande mån”.

Tingsrätten tycker också att skolan lyckats visa att samtalen haft ett utbildande syfte, och att det inte funnits några prestationskrav på eleverna.

Därmed har det enligt domstolen inte funnits något anställningsförhållande, och därmed avslår man kravet på lön.

”Riskerar ändra spelreglerna”

Wilhelm Kaldo från Säljarnas uppger att man kommer att överklaga domen.

– Om man arbetar ska man ha lön, så enkelt är det. Denna dom riskerar att ändra spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden, står den sig är det fritt fram att kalla något för en utbildning och inom ramen för den utföra praktik, praktik som inte har någon koppling till utbildningen i övrigt och som utbildningsanordnaren tjänar pengar på.

Från Arndt's skriver vd:n Michaela Arndt att bolaget avstår från att kommentera saken närmare, ”Vi låter domen tala för sig själv”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.