Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valforskaren om faktorerna som avgör valet sista veckan Foto: Christine Olsson/TT

Dött lopp mellan regeringsalternativen – SD näst största parti

Uppdaterad
Publicerad

SVT/Novus sista mätning över opinionsläget inför valet är här. Fredagens väljarbarometer visar att Sverigedemokraterna skulle bli näst största parti om det vore val i dag, med 21,2 procent. Mellan de två regeringsunderlagen är skillnaden så liten att det inte säkert går att säga vem som leder.

– Det är fortsatt rysarjämnt, det är omöjligt att säga hur det kommer att sluta, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Dagens mätning från Novus visar den trend som synts i flera mätningar den senaste tiden, Sverigedemokraterna är större än Moderaterna och blir näst största parti efter Socialdemokraterna. SD får ett stöd bland väljarna på 21, 2 procent i dagens mätning, M ligger på 17,1 procent och S når 30,3 procent.

”SD blir större än M”

Ulf Kristerssons (M) regeringsunderlag bestående av M, KD, L och SD får i mätningen 49,4 procent. S-ledaren Magdalena Anderssons regeringsunderlag (S, V, MP och C) får 49,7 procent i mätningen. Skillnaden mellan alternativen ligger inom felmarginalen.

– Nu är detta en mätning och inte ett valresultat men skulle SD blir större än M och Magdalena Anderssons (S) sida få majoritet så skulle det förstås vara ett katastrofresultat för det parti som varit näst störst i decennier, säger Elisabeth Marmorstein, SVT:s inrikespolitiska kommentator.

Hon fortsätter:

– Man ska dock komma ihåg att SD var större än M i den sista mätningen även 2018 men på valnatten blev M drygt två procentenheter större. Skillnaden nu är att SD ingår i ett samarbete, i förra valet utgjorde de ett tredje block.

L och MP ovanför spärren

Liberalerna och Miljöpartiet hamnar ovan riksdagspärren med ett stöd på 5,2 respektive 4,5 procent. L:s siffra är säkerställd medan MP:s är inom felmarginalen.

– Det är fortsatt rysarjämnt, det är omöjligt att säga hur det kommer att sluta. De partier som stödjer Magdalena Andersson som statsminister skulle enligt den här mätningen få 175 mandat mot 174 för Kristerssons sida. I det närmaste dött lopp alltså vilket gör de här sista dagarna väldigt viktiga inte minst kvällens partiledardebatt, säger Elisabeth Marmorstein.

SVT:s slutdebatt startar klockan 20.00, du kan följa den i SVT1 och SVT Play. SVT Nyheter direktrapporterar om slutdebatten hela kvällen på sajten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valforskaren om faktorerna som avgör valet sista veckan Foto: Christine Olsson/TT

Väljarstöd i SVT/Novus väljarbarometer, siffran inom parentes är skillnaden från den senaste mätningen.

M  17,1 (-0,9)

L 5,2 (+0,1)

C 7,1 (-0,4)

KD 5,9 (+0,1)

S 30,3 (+1,3)

V 7,8 (+0,4)

MP 4,5 (-0,1)

SD 21,2 (+0,2)

Annat 0,9 (-0,1)

Osäkra  3,5

Felmarginaler för denna enskilda mätning:

M 1,2

L 0,7

C 0,8

KD 0,8

S 1,5

V 0,9

MP 0,7

SD 1,3

Annat 0,3

Om mätningen: Denna väljarbarometer bygger på intervjuer med 3 903 personer under perioden 6-8/9 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.