Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Aftonbladets och Svenska Dagbladets ledarskribenter debattera partyknarkets roll i gängkrigen och individens ansvar. Foto: SVT

Drogdebatt efter våldsvågen: ”Vi måste prata om knarkskam”

Uppdaterad
Publicerad

Det eskalerande gängvåldet är nära kopplat till droghandeln i samhället, men åsikterna om hur problemet ska lösas går i sär. Aftonbladets Jonna Sima menar att det sociala trycket på de som tar droger på fest behöver öka. Mattias Svensson, på SvD, anser att lösningen snarare är att legalisera droger. Se debatten mellan ledarskribenterna här ovanför.

En maktkamp om narkotikamarknaden i Sundsvall uppges vara orsaken bakom flera våldsdåd i Stockholm den senaste tiden. Polisen i Sundsvall menar att festknarkandet normaliserats och när SVT besökte stadens krogar hittades kokain på ett flertal toaletter.

Enligt ledarskribenten Mattias Svensson bör det vara upp till var och en att välja om man vill ta droger eller inte. Att moralisera bort ett beteende som finns i alla samhällen kommer inte fungera, enligt Svensson.

– Droger borde finnas legalt tillgängliga för då behöver inte de som vill ta droger vända sig till gängen, säger Mattias Svensson i debatten.

Jonna Sima tror däremot att moral och skam kan vara effektiva medel mot gängvåldet.

– Vi måste prata om knarkskam och ta diskussionen om att din påse kokain kan bära spår från den senaste skjutningen, säger Sima.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.