Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Kärrholm (M), riksdagsledamot och före detta polis, är kritisk mot polisledningen i Stockholm. Foto: SVT/Thomas Svenson

Stora brister kring polisens mord-handbok – beslut om åtgärder dröjde ett år

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora brister i polisens kunskap om hur man använder sin egen handbok för utredning av grova brott.

Bristerna avslöjades i en intern granskning som i höstas föranledde flera åtgärder.

Det hade då gått ett år sedan rikspolischefen fick rapporten på sitt bord.

Under rubriken ”Nya åtgärder mot gängkriminaliteten” presenterade polisen i november flera nyheter: ett nationellt utredningscenter och en uppdatering av metodstödet – polisens handbok för hur man utreder grova brott.

”Vi vässar hela tiden våra arbetsmetoder för att anpassa dem till hur kriminaliteten ser ut. För att snabbare ta till vara på de erfarenheter som görs i det operativa arbetet kring skjutningar och sprängningar bygger vi upp ett kunskapscenter”, hette det i ett pressmeddelande.

SVT Nyheter granskar

Åtgärdspaketet var ett svar på en kritisk rapport från myndighetens egna revisorer, som kommit fram till att den nuvarande handboken inte användes som det var tänkt.

Revisorerna hade fått veta att ”det saknas kompetens och resurser för att fullt ut kunna tillämpa metodstödet”.

Nu skulle problemen dock åtgärdas. Vissa delar uppgavs redan vara på gång och andra ska vara på plats till sommaren 2023.

Beslut dröjde ett år

En sak framgick dock inte av pressmeddelandet: det hade gått över ett år från att revisorernas skickade sina upptäckter till rikspolischefen – och tills Anders Thornberg fattade sitt beslut.

Det framgår dock i själva rapporten: ”Begäran om inhämtande av åtgärdsförslag skickades till RPC kansli den 28 september 2021. Rikspolischefen beslutade om åtgärder 2022-10-26.”

Enligt SVT:s källor finns det sedan länge ett internt missnöje med att polisledningen återkommande dröjer med åtgärder när brister och risker uppmärksammats av exempelvis internrevisionen.

Riksdagsledamoten riktar kritik

Anders Thornberg skriver i en kommentar till SVT att ”Ibland tar arbetet med åtgärdsinhämtning lång tid, det gällde exempelvis granskningen om metodstödet Pug där det redan pågick ett omfattande arbete för att öka förmågan att utreda grova våldsbrott i gängmiljö. För att få till en snabbare process arbetas det nu enligt en ny rutin.”

Riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) har själv jobbat som polis och är kritisk mot polisens styrning på flera punkter.

– Det är för diffusa beslut och strategier. Polismyndigheten består av lejon men från tid till annan framstår ledningen för polisen snarare som något åsneaktig.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Handboken – ”mordbibeln”

Polisens metodstöd Pug är en slags handbok för hur man ska genomföra utredningar av grova brott.

Den är en arvtagare till den så kallade ”mordbibeln”, som togs fram i slutet av 60-talet och innehöll den arbetsmetodik som tillämpades av dåvarande Riksmordkommissionen.

Pug ersatte ”mordbibeln” 2003, och har som huvudsakligt syfte att säkerställa att grova våldsbrott utreds på ett professionellt sätt.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet