SVT:s granskning visar att landstingens kostnader för hyrläkare blir höga i onödan när de tvingas göra så kallade direktupphandlingar. Foto: TT

Dyrare läkare med sämre kontroll – så blir hyrkostnaderna högre i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Inhyrd vårdpersonal ska inte bli dyrare än nödvändigt. Därför lägger landstingen stora resurser på ramavtal med fasta prislistor och tuffa kontroller. Men SVT Nyheters granskning visar att avtalen ofta blir tomma ramar – som i många fall inte ger en enda läkare.

För att landstingen ska få bästa möjliga hyrpersonal till bästa möjliga pris låter man hyrbolagen konkurrera i upphandlingar – och skriver sedan så kallade ramavtal med fasta prislistor, med de vinnande bolagen.

Men bolagen är inte skyldiga att leverera några läkare, och när landstingen inte får svar på sina förfrågningar tvingas de göra det som kallas direktupphandlingar med andra bolag – oftast till ett högre pris och med sämre kontroll av både bolag och personal.

Inhyrd personal i vården

Många direktupphandling

SVT Nyheter har granskat avtal och kostnader i samtliga landsting under 2016. Granskningen visar att mer än var femte hyrkrona gick till direktupphandlingar.

– Det låter som en väldigt hög siffra, säger Hans Karlsson på organisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting.

I tre landsting – Jämtland, Östergötland och Västerbotten – gjordes ungefär hälften av vårdinhyrningarna under 2016 utanför de överenskomna ramavtalen.

”Dyrt och sämre kvalitet”

Eftersom prisskillnaderna mellan ramavtal och direktupphandlingar ofta är stora, och eftersom inhyrningarna totalt omsätter miljarder, så kan det enligt våra uppskattningar handla om hundratals miljoner i fördyring. Pengar som enligt landstingen hade kunnat finansiera mer vård med ordinarie personal – eller fler billigare hyrläkare inhyrda under ramavtal.

– Det blir nästan alltid dyrare och oftast sämre kvalitet med direktupphandling. När ett landsting gör en ramavtalsupphandling så ställer de en mängd krav för att säkerställa bra kvalitet. Den möjligheten har man inte alls på samma sätt när man gör en direktupphandling, säger Leif Norqvist som är utredare på Konkurrensverket och 2015 kartlade inhyrningarna av allmänläkare i primärvården.

Vart femte ramavtal gav inget

SVT:s granskning visar också att alla landsting utom Stockholm i fjol hade ramavtal som inte gav en enda uthyrning. Totalt hittar vi över 100 avtal som inte utnyttjats – ungefär vart femte ramavtal.

– Flera av våra medlemmar säger: ”Vi har ett avtal och försöker få en läkare men det finns ingen.” Då måste man oftast lösa det med en direktupphandling, säger Hans Karlsson på SKL.

En av förklaringarna till att landstingen har svårt att få leverans är, enligt Leif Nordqvist på Konkurrensverket, att det råder en hård konkurrens om läkarna.

– När bemanningsföretaget tecknar ramavtalet så tänker de att de kommer att kunna leverera till det överenskomna priset. Men när beställningen kommer visar det sig att priset är för lågt, och då klarar man inte av det.

LÄS MER: Här gick varannan krona till dyra direktupphandlingar

LÄS MER: Ny rekordnivå: Notan för hyrpersonal ökar

Så mycket kostar direktupphandlingarna

Mellan 2010 och 2016 har landstingens kostnader för inhyrd vårdpersonal mer än dubblerats. 2016 uppgick den totala notan för hyrpersonalen till drygt 4,5 miljarder kronor.

Vår kartläggning visar att direktupphandlingarna står för minst en femtedel, vilket motsvarar omkring 900 miljoner kronor.

Landstingen har ingen statistik över hur mycket dyrare en direktupphandling är än ett inköp enligt ramavtal, men vår granskning visar att det inte är ovanligt med prisskillnader på 20 procent och uppåt.

När P4 Västernorrland och Mittuniversitetet 2015 granskade direktupphandlingar kom de fram till att extrakostnaden för direktupphandlade läkare låg på 200 kronor per timme.

När Barometern-OT samma år granskade 3.000 fakturor fann de att sjuksköterskor var 70 procent kostsammare via direktupphandling.

Detta gör sammantaget att fördyringen totalt kan uppskattas till hundratals miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet