Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Busch: ”Även vindkraft kan premieras” Foto: Emmanuel Royer

Ebba Busch: Inte oroad över bedömning om dyrare kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall har skrivit upp sina prognoser för kostnaden på el från kärnkraft rejält – men den nya bedömningen är inget som gör energiminister Ebba Busch (KD) bekymrad. Hon menar att mindre delar el i systemet kan få vara dyrare, om den bidrar till stabilitet:

– Jag blir inte så oroad. Jag tror Sverige väljer en väg där vi kan få en bra helhet i elsystemet, säger hon till SVT.

Som SVT berättade förra veckan tror Vattenfall nu att utan stora stöd från staten, som subventioner eller riskdelning, skulle kärnkraftsel kosta 90-112 öre/kWh, för en första ny reaktor.

Det är nära dubbelt så högt som Energimyndighetens tidigare bedömning, och betyder enligt dem att kärnkraften inte skulle vara lönsam.

Men ministern menar att om kärnkraften fyller en viktig funktion för elsystemet, så kan den vara värd ett högre pris.

– Om systemet inte funkar för att vi inte har tillräckligt med baskraft, så funkar inte heller den väderberoende kraften. Då behöver egenskaper som ger balans få en vettig marknadsmässig ersättning, säger hon till SVT.

”Leveranssäkerhet behöver premieras”

Regeringen presenterade på detta tema under torsdagen en utredning om hur elmarknaden ska fungera. Det handlar både om leveranssäkerhet och hur kostnader för stora investeringar ska fördelas. Utredare blir ekonomen och energiexperten Bo Diczfalusy.

Ebba Busch sa redan samma dag att hon vill att utredningen föreslår att kärnkraft – även äldre – borde få extra betalt för funktionen att stabilisera elsystemet.

– Alla kraftslag som levererar rätt egenskaper till systemet, de som gör att vi har tillräckligt med el där det behövs, behöver premieras för det. Och där har ju kärnkraften en särskild fördel.

Men även vindkraft, som kompletteras med modern teknik och batterier, kan ge motsvarande stabilitet. Då ska även den premieras, menar Busch.

– Detta gäller alla kraftslag som bidrar till ett mer robust system.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här reder Johan Zachrisson Winberg, reporter, ut hur mycket dyrare kärnkraften kan komma att bli enligt Vattenfalls nya bedömning. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.