Ebba Busch (KD) och Morgan Johansson (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Ebba Busch (KD) kritiserar regeringens strategi: ”Har svikit de äldre”

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju i DN kritiserar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Socialdemokraterna, som hon säger har svikit de medborgare som nu dött efter att ha smittats på äldreboenden i Stockholm. Men Morgan Johansson (S) pekar på att äldreomsorgen i Stockholm styrs av hennes partikamrater.

I Stockholm, som hittills drabbats värst av coronaviruset, har närmare 40 procent av de som dött av viruset bott på äldreboenden. Det är med bakgrund av det som Ebba Busch kritiserar regeringens hantering av krisen.

– Jag blir bedrövad när jag hör det. Det här är medborgare som jag menar att socialdemokratin har svikit och delar av Sverige som socialdemokratin har glömt i sin strävan efter makten, säger Ebba Busch till Dagens Nyheter.

Morgan Johansson (S): ”KD ansvarar för äldreomsorgen i Stockholm”

Nu får Ebba Busch mothugg av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) som på twitter kallar hennes uttalande ”ett riktigt osmakligt påhopp, särskilt med tanke på att Kristdemokraterna ansvarar för äldreomsorgen i Stockholm”.

Sedan valet 2018 styrs Stockholms stad av en koalition av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Det justitieministern syftar på är att Erik Slottner, en partikollega till Ebba Busch, är ordförande i äldrenämnden som ansvarar för den kommunala äldreomsorgen i staden.

Kristdemokraterna vill förstatliga sjukvården

Morgan Johansson skriver också att ”Vi socialdemokrater tar gärna en debatt med KD om välfärd, sjukvård och äldreomsorg. Men det får bli efter det att Sverige tagit sig igenom smittkrisen.”

I intervjun med DN säger Ebba Busch också att hon är positiv till att regeringen nu bett om utökade befogenheter för att bekämpa viruset. Kristdemokraterna vill hellre se att regionerna avvecklas och att sjukvården styrs av staten, enligt Ebba Busch har coronakrisen visat vikten av att ha en nationell ledning av krisberedskapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.