Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör närings- och energiminister Ebba Busch om kritiken mot elprisstödet. Foto: SVT

Ebba Busch (KD) om kritiken mot det nya elprisstödet

Uppdaterad
Publicerad

Dagens besked om ett elprisstöd för elkonsumenter i södra Sverige har inte mottagits väl av alla. En del av kritiken handlar om att pengarna går till alla som bor i dessa områden – oavsett ekonomisk ställning.

– De som har betalat mycket i elpriser har också betalat in mycket till det här systemet. Då är det också rimligt att man får en del tillbaka, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Förslaget handlar om ett stöd på 55 miljarder kronor som kommer att delas ut retroaktivt till elkunder i södra Sverige, alltså i elprisområdena 3 och 4.

– Det här kommer framförallt ha väldigt stor effekt för dem som har haft otroligt svårt att betala sina elräkningar och som hade det tufft förra vintern, och som vet att det kommer bli ännu värre denna vinter, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i kvällens Aktuellt.

På frågan om det är rimligt att även kunder som har det gott ekonomiskt ställt, och som exempelvis äger både villa och fritidshus i dessa områden, ska få ta del av stödet svarar Busch:

– Men de som har betalat mycket i elpriser, de har också betalat in mycket till det här systemet. Och då är det också rimligt att man får en del tillbaka som hjälper för den kommande tiden.

Kan riskera drivkraften att spara på el

John Hassler, professor i nationalekonomi, menar att villaägare i södra Sverige som grupp inte är fattiga, och hade önskat att stödet hade utformats annorlunda.

– Jag skulle hellre ha sett att man införde ett stöd där man får skjuta upp sina elräkningar, och där staten kan garantera de betalningarna så att inte elbolagen behöver ta risken.

Han menar att det nuvarande förslaget riskerar att minska incitamenten att spara el.

– Stödet kan få negativa effekter om man tror att det kommer att återkomma. När det är ont om el måste det löna sig att minska sin elanvändning och det här förslaget riskerar att minska de drivkrafterna – och på lång sikt är det allvarligt, säger Hassler.

Busch om kritiken

Ebba Busch håller inte med och menar att andra experter har påtalat varför modellen är bra.

– Det vill säga att den utgår från historiska data, vilket gör att det blir rättvist, överblickbart och att man utgår från faktiska kostnader som man har haft bakåt, säger hon och fortsätter:

– När man då får höra att prognosen är att det kommer att bli ännu dyrare i vinter, då tror jag att det är få som kommer att brassa på under den här vintern.

Huruvida det kommer fler elstödsutbetalningar framöver kan energi- och näringsministern inte uttala sig om i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.