Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor vid presskonferensen i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Ebba Busch Thor har delvis rätt om vårdköer

Uppdaterad
Publicerad

Växande vårdköer var en viktig fråga i valrörelsen. KD-ledaren Ebba Busch Thor uppgav nyligen att antalet personer som fått vänta för länge på specialistvård har ökat sedan dess. Faktakollens granskning visar att antalet visserligen ökat, men också att siffrorna släpar efter och att det finns viktiga fakta som breddar bilden.

Påstående: ”...i valrörelsen hade [vi] 110 000 patienter som väntat alldeles för länge på att få den operation eller den specialistvård som den behövde. I dag är den siffran uppe i 130 000 personer.” (Ebba Busch Thor, pressträff, 13 oktober 2018)

I valrörelsen blev väntetider och vårdköer ett återkommande ämne i oppositionens kritik av regeringen. Alliansen menar att avskaffandet av den så kallade kömiljarden ledde till att allt fler patienter fick vänta allt längre på rätt vård.

Faktakollen

Har blivit sämre

Den lagstadgade vårdgarantin handlar bland annat om hur snabbt man ska få komma till den specialiserade sjukvården, till exempel en ögonläkare efter att man fått remiss från sin vårdcentral. Man ska få komma till en specialist för ett första besök inom 90 dagar. I ett nästa steg ska man efter beslut få behandling eller operation inom 90 dagar.

Landstingen har totalt sett blivit sämre på att uppfylla detta sedan den rödgröna regeringen tillträdde 2014. Det visar siffror från Sveriges kommuner och landsting.

Foto: SVT Design

Landstingens oförmåga att uppfylla vårdgarantin bekräftades också i en faktagranskning av Sveriges Radio före valet.

Och frågan fortsätter uppmärksammas även efter valet.

Släpande statistik

När KD-ledaren Ebba Busch Thor höll en av sina presskonferenser om regeringsfrågan härom veckan tog hon upp vårdköerna med följande påstående:

”...i valrörelsen hade [vi] 110 000 patienter som väntat alldeles för länge på att få den operation eller den specialistvård som den behövde. I dag är den siffran uppe i 130 000 personer.”

Det finns en eftersläpning i statistiken, som gör att man i valrörelsen diskuterade siffror från juli. Då var det 111 552 personer, alltså ungefär de 110 000 som Busch Thor nämner.

I de nu tillgängliga siffrorna uppgår motsvarande summa till 128 344, alltså strax under 130 000. Så långt har Ebba Busch Thor rätt.

Men de senaste siffrorna gäller augusti, och den eftersläpningen gör att man kan ifrågasätta Ebba Busch Thors ordval ”i dag”.

Foto: SVT Design

Dessutom varierar siffrorna alltid över året, och augusti har varit årets sämsta månad under hela tiden sedan 2011, vilket är den period SKL har jämförbar statistik över.

Siffran för augusti 2018 är något lägre än 2017 och i princip samma som 2016. De tre senaste åren har det alltså varit omkring 130 000 personer som väntat på vård enligt de båda 90-dagarsgarantierna i augusti.

Utvecklingen för de båda 90-dagarsgarantierna skiljer sig åt. Antalet som väntar på ett första besök hos specialist har sjunkit rejält det senaste året. I augusti i fjol var de drygt 10 000 färre än i augusti år. Antalet som väntat mer än 90 dagar på en operation eller behandling har däremot ökat stadigt, och i augusti var de rekordmånga.

Andel ökat

Frågan om vårdköerna kan också nyanseras ytterligare. Antalet personer i kö kan öka samtidigt som fler människor får vård. Men sommarens ökning av personer som fått vänta för länge kan inte förklaras av en sådan generell ökning av antalet vårdtagare, enligt SKL.

Det framgår om man inte bara tittar på antal väntande, utan också på andel. Både antalet och andelen patienter som väntat mer än 90 dagar är betydligt högre än för bara några år sedan.

Ebba Busch Thors påstående beskriver en ökning som faktiskt ägt rum, men bilden är inte helt rättvisande. Det finns viktiga fakta som breddar bilden och betyget blir därför delvis sant.

KD:s pressavdelning påpekar i en kommentar att siffran som angavs var den mest aktuella, och att Ebba Busch Thor aldrig förnekat att det skulle finnas säsongsvariationer. Det har aldrig varit hennes avsikt att föra någon bakom ljuset.

Sammanfattning: Det har skett en ökning av antalet personer som väntat mer än 90 dagar på specialistvård inom vårdgarantin. Men statistiken har en eftersläpning, som gör att ökningen ägde rum mellan juli och augusti. Augusti är en återkommande toppmånad och siffrorna har legat på samma nivå för augusti de gångna tre åren. Detta gör att man kan ifrågasätta att Ebba Busch Thor (KD) använder begreppet ”i dag” när hon gör sitt uttalande i oktober. Betyget blir delvis sant.

Har du någon fakta som kan bidra till texten eller andra påståenden från politiska makthavare som du tycker att SVT:s Faktakollen borde granska, mejla oss på faktakollen@svt.se.

Källor:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Faktakollen

Mer i ämnet