Foto: SVT

Kängan till Fridolin: ”Vad är det för klimatpolitik”

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen och Sverigedemokraterna gick hårt åt regeringens energipolitik och uppmanade regeringen att avskaffa effektskatten som man menar tynger kärnkraftverken. – Industrin är beroende av en säker el-produktion dygnet runt, då behövs kärnkraften, sa Ebba Busch Thor (KD).

Enligt Gustav Fridolin (MP) har Sverige en av de bästa förutsättningarna i världen för att bygga ett helt förnybart energisystem. MP-språkröret talade sig varm om Tysklands energipolitik

– Det man gör nu i Tyskland, är att man är på väg att avveckla kärnkraften, man är också på väg att ställa av brunkolskraftverken. Det innebär att den här frågan är på väg att lösas av Tyskland. De vill ha ett helt förnybart energisystem, om de som är ett så mycket större land klarar det då kan vi göra det. Vi ska vara först med det nya och inte sist med det gamla, sa han.

Partiledardebatt oktober 2015

”Vad är det för klimatpolitik?”

Han fick mothugg direkt av Jan Björklund (FP) som sa att Tyskland inte alls lyckas med det.

– Man öppnar ju nya kolkraftverk i Tyskland. Och det är ju uppenbart här hemma också. När ni nu fått igenom höjning av effektskatten, straffskatt på kärnkraft, betyder det att ett antal kärnkraftverk ska snabbstängas, och vad ska komma istället? Då säger energiministern att vi måste livstidförlänga två oljekraftverk. Men vad är det för klimatpolitik, stänga ner godkända och säkra kärnkraftverk som inte släpper ut någon koldioxid för att istället förlänga driften av oljekraftverk, sa Björklund.

Enligt Fridolin stämmer inte Björklunds bild av kärnkraftsverken som nu ska stängas.

– De kärnkraftverk han pratar om är faktiskt kärnkraftverk som inte lever upp till de säkerhetskrav som man enats om efter Fukushima. Det är bara ett av kärnkraftsverkens problem. Brytning av uran är ett annat, att det kärnavfall som kommer från verken är dödligt farligt i tiotusentals år, svarade Gustav Fridolin.

”Kärnkraftsverk behövs”

I september meddelades att två kärnkraftsreaktorer på Ringhals ska stängas på grund av dålig lönsamhet. Även Ebba Busch Thor (KD) kritiserade regeringen för att gå på effektskatten och för att ”förtida nedläggning av kärnkraftverk som Sverige behöver”.

– Stefan Löfven talar om industriinvesteringar, samtidigt som vi vet att industrin är beroende utav en säker el-produktion som fungerar dygnet runt, oavsett om solen skiner eller om det är vindstilla. Då behövs kärnkraften. Då tycker jag att det är märkligt att man går på effektskatten.

Löfven betonade att man inte får göra hela klimatfrågan till en fråga om kärnkraften, och sa att effektskatten inte är något nytt påfund.

– Ni har höjt den, också. Och det är ju faktiskt de reglerna som ni drog upp under er regeringsperiod, det är dem som gäller nu och det är därför det ser ut som det gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt oktober 2015

Mer i ämnet