KD-ledaren Ebba Busch Thor är sist ut i SVT:s följtetong Mats möter.

Ebba Busch Thor (KD): Vill inte bygga upp Alliansen för sakens skull

Uppdaterad
Publicerad

KD-ledaren Ebba Busch Thor riktar fortsatt stark kritik mot Centerpartiets Annie Lööf, efter beslutet om att släppa igenom Stefan Löfven som statsminister.
– Det hade varit ärligare om hon hade sagt det innan valet, säger Ebba Busch Thor.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är sist ut i serien Mats möter, där SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson intervjuar samtliga partiledare om det nya politiska landskapet efter valet.

– Om Annie Lööf var så övertygad och så tydligt hade landat i att det var omöjligt att ens pröva stödet med alla fyra allianspartier i kammaren, även om det krävde Sverigedemokraternas stöd, kunde hon ha sagt det innan valet, säger Ebba Busch Thor. 

Hoppfull om ett allianssamarbete

Kristdemokraterna har under året gått från att ligga under riksdagsspärren på fyra procent, till att nu ha närmare nio procent av väljarnas stöd, visade SVT/Novus senaste opinionsmätning. Och trots att partiet är i opposition i dag, har KD-ledaren inte gett upp hoppet om att det någon gång kan bli en alliansstyrd och borgerlig regering i framtiden.

– Det enda sättet som borgerliga partier kan komma tillbaka till regeringsställning är att fokusera på det politiska innehållet och att lämna den här diskussionen om att allt skulle kretsa kring Sverigedemokraterna, säger Ebba Busch Thor.

Vill du bygga upp Alliansen igen?

– Inte för sakens skull. Alliansens existensberättigande låg i att det var ett trovärdigt regeringsalternativ. Vi förenades i vad vi ville genomföra, inte bara det vi var emot. 

– Skulle C och L vara beredda på att bilda regering och på riktigt pröva stödet för att bilda en regering med alla fyra borgerliga partier, finns det inget annat som jag hellre vill, säger Ebba Busch Thor. 

”Politisk kohandel”

Allianspartierna har vad Ebba Busch Thor kallar för “värderingsgemenskap”, något de uppnått under åren som nära kollegor. Hon ser inte samma närhet bland partierna i den så kallade januariöverenskommelsen, där Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingår i tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. 

– C och L har uppenbart varit beredda att kompromissa bort en del av sina värderingar i den här politiska kohandeln, säger Ebba Busch Thor. 

Du har inga problem med att sätta dig i en regering med Moderaterna som förutsätter stöd från Sverigedemokraterna i riksdagen?

– Jag var beredd att göra det i höstas och jag skulle vara beredd att pröva det igen om den möjligheten kom upp, säger Ebba Busch Thor.

Se hela intervjun med KD-ledaren på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer