Det parti Kristdemokraterna tar flest väljare från är även denna månad Moderaterna. Men de lockar även en del från Sverigedemokraterna. Foto: Pontus Lundahl/TT

SVT/Novus: Fortsatt uppgång för KD – tar väljare från M och SD

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas uppåtgående trend fortsätter. Om det vore val i dag skulle 8,6 procent rösta på partiet, vilket är den högsta siffran någonsin i Novus mätningar. De ökar på Moderaternas och Sverigedemokraternas bekostnad.

Att vara i opposition verkar gynna Kristdemokraterna. Sedan uppgörelsen mellan S, MP, C och L har partiet vuxit med 2,4 procentenheter och är nu det näst största borgerliga partiet.

Sitt starkaste stöd har Kristdemokraterna bland pensionärer. 11,5 procent av de tillfrågade över 65 år uppger att de skulle rösta på partiet.

Tar väljare från M och SD

Det parti som Kristdemokraterna tar flest väljare från är även denna månad Moderaterna, men de lockar även en del från Sverigedemokraterna.

– Kristdemokraterna har ju kommit fram som det vinnande oppositionspartiet och har inte den stämpeln av misslyckande i regeringsbildningen som Moderaterna har, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

S backar tillbaka

Så här ser opinionsläget ut i Novus väljarbarometer för mars 2019:

Novus väljarbarometer för mars 2019. Foto: SVT
  • M: 18,3 (+/-0)
  • L: 3,5 (+0,8)
  • C: 7,3 (-0,2)
  • KD: 8,6 (+1,2)
  • S: 28,2 (-0,8)
  • V: 9,1 (+/-0)
  • MP: 4,0 (+0,6)
  • SD: 19,3 (-1,9)
  • Annat: 1,7 (+0,3)

Inga förändringar är statistiskt säkerställda jämfört med förra månaden. Men Socialdemokraterna visar även i denna mätning en tillbakagång och ligger nu på samma siffror som valresultatet efter höstens uppgång. De tappar främst till Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Fortsatt kärvt för småpartierna

Moderaterna ligger still på 18,3 procent. De kan glädja sig åt att de tagit tillbaka en del från SD men å andra sidan tappar de till KD. Även Vänsterpartiet ligger still på 9,1 procent.

Riksdagens minsta partier, Miljöpartiet och Liberalerna, har det fortsatt kärvt i opinionen. Den uppgång partierna noterar i den här mätningen är inte statistiskt signifikant.

Fakta: Novus-mätningen

Novus har för denna undersökning genomfört 3 707 intervjuer. Totalt har 7 048 personer sökts för väljarbarometern. Svarsfrekvensen är 52,6 procent. Undersökningen genomfördes mellan 4 februari och 3 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.