Foto: TT

Ebba Busch Thor pressas om aborträtten: “Det är ovärdigt”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch Thor hoppades på en debatt om sjukvården i sitt tal, men pressades istället om barnmorskors rätt att vägra utföra abort.

Strax före EU-valet avslöjade Dagens Nyheter att EU-parlamentarikern och Kristdemokraternas vice partiledare Lars Adaktusson 22 gånger hade röstat emot abort i olika omröstningar. Skälet var enligt Adaktusson att han anser att EU inte ska besluta i abortfrågor. Frågan om KD:s inställning till  fri abort har följt partiet sedan dess, och så även under dagens riksdagsdebatt. 

Samvetsfrihet

Stefan Löfven var först med att lyfta Kristdemokraternas hållning att barnmorskor med hänvisning till samvetsfrihet bör ha rätt att vägra att utföra aborter.

– Då vill jag fråga vilka andra arbetsuppgifter, regler och lagar som Ebba Busch Thor anser att man kan avstå som följd av religiösa skäl? Ska vårdpersonal också få vägra vaccinationer, blodtransfusioner, ska poliser kunna avstå från att agera mot barnaga om man tycker att det är rätt? undrade Stefan Löfven. 

– Menar statsministern att han inte hört vårt svar i den här frågan? Så ovärdigt, svarade Ebba Busch Thor.

Stefan Löfven tyckte i sin tur att det var ovärdigt att rösta emot en restriktion om att fördöma att en våldtagen tioåring inte har rätt till abort.

Samvetsfrihet är en mänsklig rättighet, anser Ebba Busch Thor, och hon hänvisade flera gånger till Europakonventionen och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

– Frågan om samvetsfrihet kräver ingen lagändring. Den kan och ska lösas på arbetsplatserna om problemet ens uppstår.

Pressades av C och V

Även Centerpartiets Annie Lööf pressade på i samma fråga. Annie Lööf lyfte konsekvenser som uppstått i länder som praktiserar samvetsfrihet för vårdpersonal, vilket i Italien inneburit att 70 procent av gynekologerna inte utför aborter. Det sätter de kvinnor som söker vård i en utsatt situation, menade Lööf.

– Vi kommer aldrig att skuldbelägga kvinnor som vill avsluta sin graviditet, sade Ebba Busch Thor.

När Sjöstedt återkom med en fråga om vårdvägran med hänvisning till KD:s motion om samvetsfrihet kallade Ebba Busch Thor den ”infantil”.

– Jag är inte beredd att på något sätt inskränka aborträtten i Sverige. Det är glasklart, sade Ebba Busch Thor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer