Hör Ebba Busch Thors tal om 90-åringen här. Foto: TT/privat

Ebba Busch Thors tal kritiseras hårt: ”Hon borde be oss om ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad

”Låt mig ta er till Eslöv...”, säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor i sitt Almedalstal, och berättar den dramatiska historien om en 90-årig man som i desperation begår självmord för att det är omöjligt att få plats på äldreboende. Det är bara ett problem. Lokalpolitiker menar att historien inte stämmer.

– Vi har under de senaste åren aldrig haft någon som inte kunnat få plats, säger Tony Hansson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Eslöv.

Torsdagen var Kristdemokraternas dag i Almedalen, Visby, och i kvällens traditionsenliga partiledartal pratade partiledare Ebba Busch Thor bland annat om äldrevården i Sverige. En äldrevård i fritt fall.

Som exempel på krisläget gavs en 90-årig man i skånska Eslöv.

”Låt mig ta er till Eslöv. En man befinner sig i sitt hem. Han är ensam men egentligen van vid att omge sig med vänner. Han frågar sin biståndshandläggare: Finns det inte en plats för mig någonstans? Hon svarar: Du står längst ner i kön… Mannen sover på saken. Sedan går han ut på gårdsplanen och tar sitt eget liv. Inget rum på äldreboendet.. Ingenstans att vila..”

Olyckligt och stötande

Tony Hansson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, menar att KD-ledarens tal är helt fel.

– Det är olyckligt och stötande när en partiledare i direktsändning i SVT målande berättar om en tragisk händelse och påstår att vi i Eslöv inte kan erbjuda plats på ett boende och att mannen därför tar sitt liv. I Eslöv har vi inte den typ av kö som hon ger sken av, säger han till SVT Nyheter.

Busch Thor slår ifrån sig

I SVT:s Opinion Live konfronterades Busch Thor om det felaktiga påståendet, och slog då genast ifrån sig, och riktade en ny känga mot den skånska kommunen.

– Det handlar inte om platsbrist, det har jag heller aldrig påstått. Han fick ett mycket ovärdigt bemötande, sade hon i sändningen.

LÄS MER: ”Är det någon som behöver ett mirakel så är det KD”

Hansson reagerar mycket starkt även på Busch Thors nya förklaring.

– Detta uttalande är också taget ur sitt sammanhang, och vi jobbar inte på detta vis i samband med att någon ansöker om ett äldreboende.

Ursäkt avkrävs

Hansson avkräver nu KD-ledaren på en ursäkt.

– Jag tycker att det är på sin plats att Ebba Busch Thor offentligt ber Eslövs Kommun om ursäkt.

Kommunens internutredning har kommit fram till att inget fel har begåtts.

”Vi står upp för äldres rätt till trygghet”

Kristdemokraternas kommunikationschef Mia Widell förtydligar i mejl till SVT Nyheter:

 ”Oavsett om kommunens biståndshandläggare handlagt ärendet felaktigt enligt nuvarande kommunala regler och lagar, vilket vi inte påstått, så anser vi att det etiskt fel. Därför föreslår vi en äldreboendegaranti för äldre över 85 år. Vi kommer fortsätta driva detta med kraft. Vi ser ingen anledning att be Eslövs kommun om ursäkt för att vi står upp för äldres rätt till trygghet och värdighet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.