Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöjade i februari att Swedbank kan ha använts för att tvätta pengar under nästan ett decennium. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

ECB granskar Swedbanks affärer i Estland

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen har delat med sig av den så kallade Grimstadrapporten till Europeiska centralbanken, ECB, som nu ska granska Swedbanks affärer i Estland. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Den hemliga rapporten, som författats av advokaten Erling Grimstad, tidigare chef för norska Ekobrottsmyndigheten, visar bland annat att Swedbank haft flera utländska så kallade högriskkunder. Kunder som enligt rapportförfattaren ”aldrig borde blivit accepterade som kunder i första läget”.

Rapporten har blivit en central del i de utredningar som just nu pågår angående den misstänkta penningtvätten i Swedbank. Nu har Finansinspektionen alltså lämnat över Grimstadrapporten till Europeiska Centralbanken, enligt Dagens Nyheter.

”Uppstår en fråga om deras kompetens”

ECB har inga egna befogenheter att utreda huruvida penningtvätt har förekommit, men kan däremot granska huruvida en bank bryter mot regelverket eller inte.

– Jag tror ECB är väldigt intresserad av den här penningtvättsfrågan. Den är ju som ett lackmustest på hur bra banken är skött, om bankens ledning har kontroll över det som sker i banken, säger Carl B Hamilton, tidigare L-politiker och professor i nationalekonomi och internationell ekonomi, till DN.

Han tillägger:

– Har bankens ledning känt till de här missförhållandena uppstår en fråga om deras kompetens allmänt sett i hur man sköter bank, tillägger han.

Swedbank mörkade rapport för Finansinspektionen

Bland de åtgärder som ECB kan vidta är bland annat att kräva att en bank tar in mer kapital.

– Man ska inte dramatisera det hela, men i slutändan har ECB säkert möjlighet att uppmana banken att byta ut olika personer. Och då lyder en klok bankledning säger Carl B Hamilton till DN.

Samtidigt rapporterar Dagens Industri att Swedbank ska ha mörkat larmrapporter om misstänkt penningtvätt för Finansinspektionen. Uppgifterna kommer från Martin Noréus, biträdande generaldirektör på Finansinspektionen.

Han nämner specifikt Grimstadrapporten som han anser innehåller ”väldigt allvarliga uppgifter”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.