Foto: TT

Effekt av pandemin: Ökade anmälningar till störningsjourer

Uppdaterad
Publicerad

Lekande barn som låter, hemmaarbete och elever som studerar på distans. SVT har tidigare rapporterat om det ökade antalet anmälningar till störningsjourer under pandemin. Problemet kvarstår. Vi stör oss fortfarande på grannen.

Anmälningarna med klagomål på störande grannar har ökat kraftigt till några av landets störningsjourer, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Hemmet har blivit en plats där vi vistas allt mer i och med pandemin. Till följd av det har vi haft möjlighet att spendera mer tid i närheten av de vi bor vägg i vägg med.

Hemmet har även blivit den plats där människor även försöker sysselsätta sig på fritiden. I somras var det många som byggde om och renoverade. Borrande och spikande som också kan medföra slitningar mellan grannar.

De senaste uppgifterna är att det handlar om ”spring i lägengeten” som stör oss.

– Framför allt så är det det vi benämner ”klamp och duns”,säger Lars Lansinger, nattchef på Störningsjouren i Göteborg AB till Ekot.

Ökning med 40 procent

I Göteborg har man kunnat se en 40 procentig ökning av ärenden hos störningsjouren under 2020 jämfört med året före. Själva ökningen inleddes efter det att pandemin bröt ut i mars.

Liknande trender syns även på andra håll. Den privata aktören Svenska störningsjouren samt störningsjourerna hos Stockholmshem och MKB:s fastighetsbolag i Malmö har sett anmälningsökningar på mellan 25 och 30 procent mellan 2019 och 2020.

Minskad toleransnivå kan vara en faktor

Lansinger säger till Ekot att det är en kombination av faktorer som gör att vi stör oss mer nu. Dels kan förklaringen vara att vi vistas mer i hemmet och därmed skapar mer ljud, dels kan det vara så att vår toleransnivå minskat. 

– Jag tänker på alla de här människorna som jobbat hemifrån, som inte har gjort det tidigare, där upplever man en enorm frustration. Då sitter man hemma och jobbar i lägenheten och så hör man mycket mer ljud. Det är många fler som också är hemma runtomkring. Och sedan blir det kväll, då vill man kanske titta på tv och koppla av och då hör man grannarna igen och då nästan exploderar det, säger han till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.