Infrastrukturminister Anna Johansson (S). Foto: TT

Efter avslöjandena om att ordföranden känt till lagbrott: Infrastrukturministern duckar

Uppdaterad
Publicerad

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) vill inte svara på om hon har förtroende för Transportstyrelsens ordförande efter gårdagens avslöjanden om att han känt till att myndigheten brutit mot lagen. Det måste göras en vidare utvärdering, uppger hon för SVT Nyheter via sin pressekreterare

Säpos utredning av Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren ledde till att hon tvingades sluta som generaldirektör, men det verkliga skälet hölls länge hemligt för både allmänheten, myndighetens personal och riksdagens förtroendevalda.

LÄS MER: Körkortsfoton läckta till Tjeckien

SVT Nyheter har tagit del av förundersökningen, som visar att Maria Ågren redan 2015 informerade Transportstyrelsens styrelseordförande Rolf Annerberg om att hon medvetet valt att bryta mot tre lagar när delar av verksamheten skulle läggas över på ett privat företag.

LÄS MER: Transportsstyrelsens ordförande kände till lagbrotten

Oense om information

Rolf Annerberg vidtog inga åtgärder med anledning av uppgifterna. Enligt honom informerades hela styrelsen, men under lördagskvällen tillbakavisade flera styrelseledamöter att de skulle ha blivit informerade om några lagöverträdelser.

LÄS MER: Ledamöter förnekar information

Sedan i går kväll har SVT sökt infrastrukturminister Anna Johansson för en kommentar. I dag lämnade hon via sin pressekreterare en skriftlig kommentar om att regeringen ser allvarligt på det inträffade och att man snabbt agerade genom att avsätta Maria Ågren som generaldirektör.

Men när SVT frågar om ministern har förtroende för Rolf Annerberg får vi inget svar.

”Vidare utvärdering”

”Regeringen hade inte förtroende för GDn därför hon ersattes. I övrigt ingen mer kommentar. Måste göras vidare utvärdering av situationen.” skriver Anna Johannsons pressekreterare Natali Sial i ett SMS till SVT Nyheter.

Att en minister inte vill svara på om man har förtroende för en hög tjänsteman eller som i detta fall en styrelseordförande är extremt ovanligt. Vanligtvis heter det att regeringen har förtroende intill dess något annat meddelas.

LÄS MER: Trafikutskottets ordförande: ”Omdömeslöst”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet