Hur gick det egentligen till när Silje dog? Hör varför experten ifrågasätter om sanningen kommit fram. Foto: SVT/Dokument inifrån

Efter fallet Kevin – experter underkänner liknande barnamordsutredning i Norge

Uppdaterad
Publicerad

1994 hittades femåriga Silje död i en pulkabacke i Trondheim och tre jämnåriga kompisar pekades ut som skyldiga. Siljefallet var en av de händelser som inspirerade den svenska polisen att överväga barn som gärningspersoner i fallet Kevin, fyra år senare. Liksom i fallet Kevin riktas nu skarp kritik mot utredningen av fallet Silje, som flera experter menar är undermålig. 

– Alla leden som ska garantera rättssäkerhet i Norge har svikit, säger polisen och förhörsexperten Asbjørn Rachlew.  

1998 hittades fyråaårige Kevin död, och två barn pekades ut som gärningspersoner. Efter att SVT:s Dokument inifrån i en granskning påvisat stora brister i polisutredningen avfördes de båda barnen, som nu hunnit bli vuxna, från alla misstankar. Dokument inifrån gick då vidare och började titta på andra, liknande fall. Efter några månader lämnade de över till NRK:s granskande program Brennpunkt, som tog arbetet vidare.

Experten om pojkarna: ”Har svikits av polisen”

Femåriga Silje hittades död i en pulkabacke i hemstaden Trondheim 1994. Redan efter ett dygn slog den norska polisen fast att det var Siljes tre lekkamrater – fyra, fem och sex år gamla – som bar skulden för hennes död. Eftersom pojkarna inte var straffmyndiga avslutades utredningen.

En rad experter träder nu fram och underkänner polisutredningen. Förhörsexperten och polisen Asbjørn Rachlew har granskat fallet på uppdrag av norska Riksåklagaren och rekommenderar dem att ta upp fallet på nytt.

– Om vi ska se till helheten, i vilken utsträckning den norska rättsstaten har värnat barnens rättssäkerhet i det här fallet, då har jag i min rapport kommit fram till att de svikits av polisen, säger Asbjørn Rachlew.

Polisen ser inget skäl till att återuppta utredningen

Trondheimspolisen har nyligen gjort en intern utredning av fallet och även skickat den till Rikskriminalens cold case-grupp. Men polismästare Nils Kristian Moe menar att det inte finns skäl till att återuppta utredningen.

– Vårt huvudfokus och uppdrag var att göra en grundlig genomgång för att se om vi tror att det finns andra möjliga gärningspersoner. Och det ser vi inte i ärendets handlingar, säger han och tillägger: 

– Det kan hända att Rachlew-rapporten visar något annat, och det kan hända att Brennpunktprogrammet kommer med ny information som vi får ta höjd för. Det får jag vara ödmjuk för såklart. 

Dåvarande ledningen för Trondheimspolisen, och utredare som arbetade med fallet, har tackat nej till att bemöta den kritik som nu lyfts mot utredningen.

Vill du veta mer om kritiken mot den norska polisutredningen? Se hela Dokument inifrån: Fallet Silje på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.