På kort tid har flera allvarliga isolyckor inträffat i Sverige. Regioner och olika myndigheter uppmanar nu allmänheten att motstå frestelsen och inte ge sig ut på isarna. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter flera isolyckor – myndigheter varnar för mycket svaga isar

Uppdaterad
Publicerad

Isarna är dåliga efter den senaste tidens värme och flera olyckor har inträffat runtom i landet. Nu uppmanar flera myndigheter allmänheten att stanna på torra land.

Det varma vårvädret har gjort isarna förrädiska och risken för olyckor är just nu stor. De senaste dagarna har flera svåra isolyckor inträffat.

Bara under lördagen gick flera personer genom isen i Ekolsundsviken i Enköping. En person omkom och flera skadades.

Flera drunkningsolyckor än vanligt

Räddningstjänsten, Polisen, Region Uppsala och Region Stockholm samt länsstyrelserna i Uppsala och Stockholms län går nu ut med en varning för mycket svaga isar, och uppmanar allmänheten att inte ge sig ut på istäckta sjöar och vattendrag.

Även nationella Issäkerhetsrådet uppmanar allmänheten att inte ge sig ut på några isar alls.

SOS Alarm rapporterar också om en kraftig ökning av antalet drunkningslarm hittills i år, där merparten av larmen rör isolyckor.

– Det bekräftar den känsla vi haft om en ökad aktivitet och ett mer aktivt friluftsliv. Har du en ökad exponering får du också en ökad riskbild, säger Mikael Olausson från Issäkerhetsrådet.

”Saknas tillräcklig kunskap”

Mellan den 1 och 21 februari i år hanterade SOS Alarm 117 drunkningsärenden, vilket kan jämföras med 37 larm under samma period 2020. Under januari var ökningen inte lika dramatisk men ändå stor jämfört med fjolåret.

Men antalet dödliga utgångar är betydligt färre. Enligt Svenska livräddningssällskapets preliminära statistik omkom tre personer i januari.

– Fina isar och vackert väder gör att många ger sig ut. Däremot saknas tillräcklig kunskap om vad man ska tänka på när man är ute på isen och olyckan är framme. Det har verkligen märkts i vår statistik, säger Göran Bertilsson, brandingenjör på SOS Alarm till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.