Bolaget bakom trygghetslarmen anklagas för att ljuga och vilseleda domstol

Uppdaterad
Publicerad

Kontroverserna kring företaget Tunstalls trygghetslarm har varit många både före och efter kaoset i oktober.

Det visar SVT:s kartläggning.

Bolaget anklagas just nu inte bara för allvarliga förseningar, utan också för lögner, mörkningar – och för att försöka vilseleda en domstol.

Våren 2020 skrev Götene avtal om trygghetslarm till äldreboenden. Men det dröjde till december innan några kom på plats, och långt in på 2021 var kommunen fortfarande inte nöjd.

Ystad drabbades 2018 av förseningar och krävde vite på en halv miljon. Men Tunstall motsatte sig. Det visade sig att man räknat svarstider på olika sätt, Tunstall lovade bättring och kommunen släppte kravet.

De otrygga trygghetslarmen

Det är två av en rad fall där kommuner hamnat i dispyter med Tunstall kring teknikproblem och avtalstolkningar. SVT har tidigare bland annat berättat om uteblivna förklaringar i Luleå och underkända batteritider i Stockholm.

Vill slippa uteslutning

En strid om potentiella mångmiljonaffärer utkämpas just nu i domstol. Kommunernas inköpsbolag Adda har uteslutit Tunstall från två stora avtal, vilket Tunstall överklagat.

Det handlar om larmkaoset i oktober – men också om hur Tunstall agerat under den utredning som Adda gjorde kring händelserna.

Bland annat vägrade Tunstall svara på vilka kommuner som fått ersättning av bolaget, och hur avtalen om detta sett ut. Tunstall skickade bara vad som beskrevs som en avtalsmall.

Men när Adda ändå lyckas komma över några avtalsutkast så visar sig dessa innehålla skarpa tystnadsklausuler – som inte fanns i ”mallen”, och som förbjuder kommunerna att avslöja både innehållet och själva existensen av avtalen.

Flera kommuner vägrar också skicka sina uppgörelser till Adda just med hänvisning till sekretess, vilket leder Adda till slutsatsen att Tunstall fått kommunerna att gå med på sekretessklausulerna – som enligt Adda bryter mot både ramavtalet och eventuellt också offentlighetslagstiftningen. Agerandet framstår enligt Adda som “förslaget”.

“Ljugit”

Och Tunstall sågas på fler punkter. Bland annat ska man ha “ljugit” om hur låsta de datafiler varit, som innehåller information om höstens förseningar.

En slutsats blir att Tunstall ”genomgående medvetet undanhållit information från Adda, sannolikt i syfte att undvika uteslutning i Upphandlingen” och nu “medvetet försöker vilseleda inte bara Adda, utan även förvaltningsrätten.”

Varken Tunstall eller Adda vill intervjuas, men Tunstall tillbakavisar kritiken (se nedan).

Tunstalls kommentarer

Tunstall bekräftar att boendelarmen i Götene blivit försenade, men menar att man gjort en genomförandeplan tillsammans med kommunen som fungerat bra.

Bolaget bekräftar också att man fick ett vitesföreläggande från Ystad efter problemen 2018 men skriver att man kom “överens om att Tunstall levererade enligt avtal”.

När det gäller rättsprocessen med Adda har Tunstall avböjt att svara på detaljfrågor, men skickat följande kommentar:

Tunstalls förhållningssätt till kommunerna såväl som till Adda präglas av största möjliga öppenhet, transparens och samarbetsvilja. Vi är medveten om, och har den största respekt för de regelverk rörande t.ex. offentlighet och sekretess som en offentlig aktör har att följa. Som ett naturligt steg i processen med anledning av incidenten kring larmplattformsbytet i oktober 2020 har Tunstall ersatt de kommuner som har framfört ersättningskrav. Överenskommelser med respektive kommun har tydliggjorts och dokumenterats i avtal som har godkänts av respektive part. Tunstall delar inte Addas åsikt kring uteslutningen av Tunstall i de två upphandlingarna och emotser därför förvaltningsrättens objektiva bedömning av om Addas beslut har varit korrekt eller inte. Vi vill därför inte föregå förvaltningsrättens prövning av ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet