Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Runt ett 20-tal åhörare och flera väktare fanns på plats i salen där disputationen var planerad att pågå i tre timmar. Foto: SVT

Efter hyllningarna till regimen – här avbryts iranske doktorandens disputation

Uppdaterad
Publicerad

Den iranske doktoranden Vahid Saadattalab vid Stockholms universitet hyllade i sin avhandling den iranska regimen. Disputationen under fredagen blev kaosartad och avbröts – efter att doktoranden själv plötsligt visat en bild på en iransk toppgeneral.

Vahid Saadattalab, iransk doktorand vid Stockholms universitet, skulle ha disputerat i dag. Hans avhandling har blivit omtalad eftersom han infogat en handskriven hälsning på persiska där han hyllar den iranska regimen och kallar personer som ayatolla Morteza Motahari och toppgeneralen Qasem Soleimani för martyrer.

Avbröts efter 30 minuter

Disputationen på universitetet var planerad i pågå i tre timmar och ett 20-tal åhörare och flera väktare fanns på plats i salen. Men efter bara knappt 30 minuter avbröts tillställningen. Det efter att Saadattalab valt att ta fram en utskriven bild på Qasem Soleimani som han höll upp framför åhörarna, vilket ledde till stor ilska i salen.

Soleimani var ledare för iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds och en av de mäktigaste personerna i Iran.

Niklas Hedin är prefekt och professor i materialkemi vid universitetet.

– Jag har aldrig varit med om att en disputation har avbrytits, jag har aldrig hört talas om det. Jag vet inte just nu, vi måste smälta detta.

Disputationen ajournerades

Flera poliser fanns på plats på universitetet under disputationen och kom in i salen när tumultet utbröt. Vahid Saadattalab motiverade inte varför han valde att visa bilden, men enligt Saadattalab är Morteza Motahari och Qasem Soleimani hjältar som bör hyllas.

– Soleimani är som en pappa för mig, som en bror. Han räddade mitt land, så varför inte dedikera den till honom, har Saadattalab tidigare sagt till SVT Nyheter.

Disputationen ajournerades, och det är ännu oklart vilket datum den kommer att återupptas.

SVT Nyheter har på fredagen varit i kontakt med Vahid Saadattalab, som i nuläget inte vill ge några kommentarer.

Bakgrund: Hyllar regimens främste general

General Qassem Soleimani betraktades fram till sin död som den näst viktigaste personen i den iranska regimen. Soleimani stod mycket nära Irans högste ledare Ali Khamenei och ledde det iranska revolutionsgardet elitstyrka Quds som utförde särskilda militära operationer i utlandet. Styrkan har haft en viktig roll som stridande för Syriens diktator Assad och i Irak där Quds ger stöd till en shiamuslimsk paramilitär organisation.  

USA anser att Quds är en terroristorganisation och att Soleimani var en hänsynslös mördare. Enligt det amerikanska försvarsdepartmentet var den iranske generalen skyldig till hundratals amerikanska soldaters död under USA:s ockupation i Irak. I januari 2020 dödades Soleimani vid en amerikansk drönarattack i Bagdad. 

Morteza Motahari var en konservativ ayatolla, filosof och lärare vid Teherans universitet. Motahari omnämndes ibland som den islamiska revolutionens chefsideolog och mördades 1979 av en militant oppositionsgrupp.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.