Foto: TT

Efter kritiken – Löfven fördömer Israel

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven fick hård kritik efter ett inlägg på Facebook om krisen i Gaza. Nu går S-ledaren ut med ett nytt uttalande där han fördömer Israels agerande.

Det var för en och en halv vecka sedan som Stefan Löfven kommenterade kriget i Gaza på Facebook. Då skrev han bland annat att Israel ”självfallet har rätt att försvara sig”, något som orsakade en kritikstorm både på Facebook och inom det egna partiet.

I går lade Socialdemokraterna ut ett nytt uttalande från Löfven på sin hemsida. Där fördömer S-ledaren det ”övervåld som Israels bombningar och markinvasion inneburit” och skriver att ”attackerna mot Gaza är brutala och våldsamma”.

Val 2014

Står för sitt uttalande

Till Aftonbladet säger Stefan Löfven att han står fast vid sitt tidigare uttalande på Facebook, men att det inte ”alltid går att göra en bedömning på flera mils avstånd”.

– Jag står för det jag sa då, säger Löfven.

Reinfeldt: Oroande

Även statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har kommenterat kriget, i ett skriftligt uttalande på regeringens hemsida.

”Vi ser en upptrappning i Israel och Gaza som är ytterst oroande. Båda parter måste nu genast bidra till ett eldupphör så att vi kan få ett slut på våldet och lidandet för civilbefolkningen”, säger Reinfeldt enligt uttalandet.

Fakta: Löfvens uttalanden

Löfvens uttalande på Facebook 2014-07-12:

”Nu fler än hundra döda palestinier och över 700 missilattacker mot Israel. Hamas bör ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen. Den upptrappade situationen efter kidnappningen av tre israeliska ungdomar måste brytas. Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig. Det är en enorm tragik att våldet eskalerar. Det är de civila som drabbas hårdast. Äntligen ett enigt FN-säkerhetsråd som uppmanar till nedtrappning och eldupphör. Dödandet, ockupationen och våldet måste få ett slut. Parterna bär ansvar för att återvända till förhandlingsbordet.”

Löfvens uttalande på hemsidan 2014-07-21:

”Attackerna mot Gaza är brutala och våldsamma. För varje dag nås vi av rapporter om fler skadade och döda. Jag fördömer det övervåld som Israels bombningar och markinvasion inneburit. Israel måste i sitt självförsvar följa internationell rätt. Ett oproportionerligt våld strider mot folkrätten. Det israeliska våldet mot Gaza och raketattackerna mot Israel måste omedelbart upphöra.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet