Valsedlar. Foto: Firas Razak

Efter misstänkt valfusk – kan bli omval i Degerfors

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Degerfors kommun polisanmält två lokala politiker misstänkta för otillbörlig valpåverkan har valet i kommunen överklagats till valprövningsnämnden i riksdagen. Nämnden kommer att utreda och ta ställning till om det ska bli omval i kommunen.

En politiker misstänks för att ha följt med personer in i vallokalen och hjälpt dem rösta. Samtidigt finns misstankar om att politikern även ska ha erbjudit pengar i utbyte mot personröster. Det är två av skälen som nu lyfts fram i överklagan för ett omval i Degerfors.

Många har klagat

Det är inte bara i Degerfors som personer anser att det förekommit fel i valet. Sedan i söndags har över 300 överklaganden kommit in till valprövningsnämnden.

Val 2018 Örebro

– Majoriteten av överklagandena gäller riksdagsvalet men vi har inte hunnit gå igenom alla än, säger Cecilia Persson på valprövningsnämnden.

Svar dröjer

Först om två veckor kommer valprövningsnämnden att ta ställning till anmälningarna som kommit in. Först då ska valet vara färdigräknat och tiden för att överklaga gått ut.

– Vi kommer att börja behandla anmälningar gällande riksdagsvalet så att vi får fram ett valresultat. Sen kommunvalet och därefter landstingsvalet.

Ovanligt med omval

I samband med årets val har även polisen fått in flera anmälningar om misstänkt valfusk.

– Det är två parallella processer. Polisen utreder misstänkta brott medan vi utreder om det skett avvikelser mot vallagen.

Om några avvikelser identifieras kommer de att rättas till, men om det inte går så kan det bli aktuellt med omval.

Senaste omvalet i Sverige var i kommunalvalet i Båstad 2014. Dessförinnan var det i en valkrets i Örebro 2010 och i landstingsvalet i Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet