Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg kallas till möte med arbetsmarknadsministern. Bakgrunden är SVT Nyheters avslöjanden om myndighetens tjänst Jobskills. Foto: TT

Efter SVT:s avslöjande: AF-chefen kallas till möte med ministern

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har kallat till sig Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg för ett möte. Bakgrunden är SVT Nyheters avslöjanden om myndighetens tjänst Jobskills.

Ylva Johanssons pressekreterare Natalie Sial säger till SVT att mötet kommer att hållas vid lunchtid i dag.

– Arbetsmarknadsministern har därför kallat in generaldirektören för att få en redogörelse för ärendet.

Kritiserade satsningen Jobskills

SVT Nyheter har i flera reportage granskat Jobskills, tjänsten där asylsökande uppmuntras att skriva in uppgifter om bland annat utbildning och språkkunskaper för att sedan kunna matchas mot jobb av arbetsförmedlare och upptäckas av arbetsgivare.

I går avslöjade SVT att Arbetsförmedlingen stoppar sin egen tillgång till tjänsten, efter att en juridisk granskning visat att hanteringen kan bryta mot lagen. Redan i höstas rekommenderade myndighetens IT-säkerhetschef en fördjupad laglighetsprövning – som då inte gjordes.

Risk för flyktingspionage

Jurister har också varnat för att Jobskills kan bli en guldgruva för flyktingspionage, i och med att den som har ett arbetsgivarkonto hos Arbetsförmedlingen kan kartlägga asylsökandes identiteter och bakgrund. Arbetsförmedlingens chefsjurist säger nu att informationen till de asylsökande ska kompletteras, men man stoppar inte arbetsgivarnas tillgång till uppgifterna.

Under gårdagen var varken Mikael Sjöberg eller Ylva Johansson tillgängliga för kommentarer om Jobskills. De träffades och framträdde båda vid Arbetsförmedlingens så kallade chefsdagar på en konferensanläggning i Stockholm, men enligt Natalie Sial hade ministern fram till i går inte fått någon information om händelseutvecklingen kring Jobskills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade satsningen Jobskills

Mer i ämnet