Riksdagens justitieutskott biföll Johanna Öfverbecks (Mp) förslag om att bjuda in Noa-chefen Johan Olsson om den hemliga polisrapporten. Foto: Miljöpartiet i Malmö/TT

Efter avslöjandet: Noa-chefen ska förklara sig i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Veckans brott kunde i förra veckan avslöja en hemlig rapport som visade på stora brister i polisens utredning av sexbrott mot barn. Nu ska Johan Olsson, chef för Polisens nationella avdelning, förklara uppgifterna för riksdagens justitieutskott.

– Om detta sker så finns det ju gärningsmän som kan fortsätta begå sexuella övergrepp mot barn utan åtgärd, säger Johanna Öfverbeck (MP), riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson.

Inget av partierna i utskottet motsatte sig förslaget att be Noa-chefen gå igenom innehållet rapporten. Mötet är schemalagt till den åttonde december och var planerat sedan tidigare.

– Uppgifterna om att polisen rutinmässigt lägger ner utredningar om sexualbrott mot barn via internet oroar mig, säger Johanna Öfverbeck och syftar på uppgifterna i den hemliga rapporten om att vissa misstänka barnpornografibrott kontinuerligt lagts ner med den felaktiga motiveringen att de inte är olagliga.

Vill se genomgång

Det var hon som föreslog för utskottet att be Johan Olsson ge sin bild av innehållet i rapporten.

– Med detta får ju chefen för Noa berätta dels om rapporten samt vilka åtgärder som de ser behöver göras, säger Johanna Öfverbeck.

– Jag förväntar mig att han har någon slags dragning där han berättar om arbetet i detalj och hur man hanterat det som framkommit i rapporten. Om det som skulle framkomma till exempel är en total brist på it-forensiker så är det något vi får ta ställning till.

SVT Nyheter har sökt Johan Olsson.

”Johan Olsson kan inte föregå ett möte som varit inbokat sedan tidigare, och vi tackar därmed nej till en intervju.” skriver polisens nationella mediecenter i ett mejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet