– Jag mår fortfarande dåligt av allt som hänt, men detta känns helt overkligt, säger 16-åriga Juni som ska få flytta hem efter flera års boende på olika HVB-hem. Foto: Fredrik Sjetne Larsson/SVT

Efter SVT:s granskning: Nu får Juni, 16, komma hem

Uppdaterad
Publicerad

Juni, 16, får komma hem efter SVT:s granskning. Men föräldrarna är kritiska till institutionsvården deras dotter fått. 

– Inget HVB-hem som vi stött på kan autism, även om de säger det, säger Junis mamma. 

Precis innan det andra reportaget om 16-åriga Juni ska publiceras släpps hon ut och får nu komma hem. 

– Jag mår fortfarande dåligt av allt som hänt, men detta känns helt overkligt, säger Juni. 

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Juni har högfungerande autism och när hon var tolv år fick hon svår ångest och klarade inte av att ta sig till skolan, gå ut eller ibland ens duscha längre. Föräldrarna sökte hjälp av socialtjänsten och BUP. Men ingenting hjälpte, och Juni hamnade i en placeringssnurr, på i dag sammanlagt nio olika institutioner.

Junis ångest blev bara värre och hon började slå sönder inredning och blev till slut inlåst på SiS, statens låsta ungdomshem. Spiralen tog riktig fart efter att Juni placerats på ett HVB-hem som fått allvarlig kritik från IVO flera år i rad. Bland annat för otrygg miljö och brist på kompetens bland personalen, som SVT rapporterat om tidigare.

– Jag tänker ibland fortfarande på hur hemskt det var där, säger Juni. Så mycket ångest. 

– De här hemmen sa att de kunde autism, att de hade specialkunskaper, säger hennes pappa. Men ingenting tyder på att det var så.

Socialtjänsten visste inte

Enhetschef Petra Olsson i Junis hemkommun Östersund säger att de nog inte vetat om kritiken mot hemmet innan placeringen. 

– Det är inte okej, och det är inte bra att ett barn har blivit omplacerad så många gånger. Det finns risker med det och vi har inte lyckats. Det är vi som är ansvariga, säger hon.

Den senaste placeringen på SiS har tagit Juni hårt. I journalerna citerar socialsekreteraren ur flera sms från henne. Ett är kort men kärnfullt. “Får aldrig hjälp vart jag än hamnar.”  

– Den största delen av min vänskapskrets består ju bara av sådana som är kriminella nu och har missbruk, säger hon.

Efter intervjun beslutar socialtjänsten att Juni ska få komma hem.  

– Det känns fantastiskt, säger mamman. De här placeringarna har ju inte hjälpt henne.  

– Nej det har bara varit förvaring, fyller Junis pappa i. 

Nu hoppas de på att kommunens LSS-enhet kan erbjuda Juni stöd. Själv har hon nu sökt till gymnasiet. Även skolgången har blivit lidande av hennes många flyttar. 

– Jag har sökt estetisk, för jag älskar att måla och så. Nu känner jag mig motiverad, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Mer i ämnet