Efter V:s ultimatum: Regeringen håller pressträff om marknadshyror

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inget regeringsförslag om fri hyressättning.

Det säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) som svar på V:s ultimatum. Samtidigt riktar han skarp kritik mot partiets hot om en misstroendförklaring.

– Jag tycker inte det är seriöst att vilja avsätta en regering för ett förslag som ännu inte är lagt, säger han.

Vänsterpartiet kräver att regeringen lägger utredningen om fri hyressättning åt sidan – annars går partiet vidare med ett misstroendvotum.

Det ultimatumet ställde V-ledaren Nooshi Dadgostar på en pressträff på tisdagsförmiddagen.

Nu svarar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på kraven.

Enligt Johansson finns det inget regeringsförslag att dra tillbaka.

– Vänsterpartiet har idag sagt att man vill att regeringen drar tillbaka förslaget. Då vill jag säga att det finns inget regeringsförslag. Det läge vi befinner oss i nu är att vi precis har tagit emot en utredning som precis har gått ut på remiss, säger Morgan Johansson, som tillägger att den blir klar först i höst.

”Inte seriöst”

Han är kritisk till V:s hot om att väcka en misstroendeförklaring. Han menar att man ska vara ”försiktig med att dra till med det kraftfullaste politiska instrument som finns i Sverige”. Annars väntar en regeringskris, enligt Johansson.

– Det här är ingen lek. Det  får enorma konsekvenser för Sverige att gå fram med ett misstroendevotum. Det ska man inte göra lättvindigt, säger han.

– Jag tycker inte det är seriöst att vilja avsätta en regering för ett förslag som ännu inte är lagt.

Januariavtalet står fast

Morgan Johansson betonar att januarisamarbetet står fast.

– Vi kommer fortfarande stå fast vid januariavtalet. För det bygger den övriga politiken på, säger han.

På fråga om hur Nooshi Dadgostars ultimatum påverkar relationen till Vänsterpartiet svarar Johansson:

– Jag har gärna, och vill gärna, ha ett bra förhållande till Vänsterpartiet. Men vi måste också svara på kritiken.

V-ledaren säger efter pressträffen att hon är bekymrad av Johanssons besked.

– Jag blir väldigt bekymrad. Jag är ganska säker på att svenska folket inte vill ha en regeringskris, säger Nooshi Dadgostar i Sveriges radios Studio Ett.

Hon betonar att ultimatumet står fast och hävdar samtidigt att det finns tillräckligt stöd i riksdagen för ett misstroende.

– Om vi inte får besked finns inget förtroende och då kommer vi på ett eller annat sätt gå mot ett misstroende. En statsminister kan i grund och botten, av demokratiska skäl, inte fortsätta regera ett land om han inte har förtroende från riksdagen.

Se hela sändningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.