Det var den 21 december som ett städbolag råkade utlösa ett larm i statsminister Magdalena Anderssons bostad. Foto: Anders Wiklund/Erik Mårtensson, TT

Efter gripandet vid statsministerns bostad – förundersökning inledd

Uppdaterad
Publicerad

Både städerskan och hennes arbetsgivare misstänks för brott efter händelsen då en efterlyst städerska frihetsberövades utanför statsministerns bostad i december.

Det var den 21 december som ett städbolag råkade utlösa ett larm i statsminister Magdalena Anderssons bostad och polis kallades till platsen. På plats upptäckte polisen att en kvinna, som befann sig utanför villan, saknade uppehållstillstånd och var efterlyst. Kvinnan frihetsberövades och befinner sig nu i ett av Migrationsverkets förvar.

Polisens presstalesperson Åsa Wallentin, bekräftar att en förundersökning inletts.

– Jag kan bekräfta att en anmälan är upprättad, därmed är även en förundersökning inledd.

SVT har tagit del av brottsanmälan, och där framgår att både städerskan och en arbetsgivare är misstänkta för brott.

Avböjer kommentar

Samtliga misstänkta brott gäller brott mot utlänningslagen.

Städerskan är misstänkt för brott mot utlänningslagen paragraf 1, 20:e kapitlet, som rör misstanke om att uppehålla sig i Sverige utan tillstånd. Kvinnan misstänks också för brott mot paragraf 3 för att ha haft anställning i Sverige utan arbetstillstånd.

Arbetsgivaren misstänks för brott mot utlänningslagen paragraf 5, 20 kapitlet, som rör att man har haft en person anställd som inte haft rätt att vistas i Sverige och som också saknat arbetstillstånd.

Vd:n för det företag som anlitats av statsministern har tidigare sagt att han hyr in personal från två olika företag.

SVT har sökt företagets vd, som avböjer att kommentera.

Andersson: Företaget ansvarigt

Städerskan har själv uppgett till Expressen att hon varit inne i Magdalena Anderssons bostad tidigare. På en presskonferens under onsdagen pekar Magdalena Andersson på städbolaget som ansvariga för det.

– Om det nu är så, så är det naturligtvis företagets ansvar, det företag som har anlitat den här personen. Mitt ansvar som konsument är att se till att betala vitt, jag har också frågat om kollektivavtal, men jag borde också inte bara ha frågat utan också gått tillbaka till fackförbundet och kontrollerat om man verkligen hade kollektivavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.