Advokat Elisabeth Massi Fritz. Foto: TT

Elisabeth Massi Fritz: Min klient är chockad

Uppdaterad
Publicerad

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder kvinnan som Julian Assange misstänks ha våldtagit, är mycket kritisk till att brottsutredningen läggs ned. Hennes klient väntade sig ett åtal.
– Hon är chockad över att det här beslutet kommer, säger hon.

På fredagen kom beskedet att förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange läggs ned, eftersom åklagaren anser att det inte går att driva utredningen vidare.

Advokat Elisabeth Massi Fritz är besviken. Det är fortfarande några år kvar innan preskriptionstiden för det misstänkta brottet går ut i augusti 2020 och hon anser att bevisen borde ha prövats i domstol.

– Det är en skandal att en misstänkt våldtäktman kan undanhålla sig rättsväsendet och slippa en rättslig prövning i domstol, säger hon till SVT Nyheter.

LÄS MER: Åklagaren lägger ned utredningen

Dikterat villkoren

Samtidigt hävdar hon att Assange genomgående har dikterat villkoren i utredningen och vägrat samarbeta med polis och åklagare. Han har inte velat lämna dna-prov och undgått att bli formellt delgiven misstanke.

Elisabeth Massi Fritz anser att åklagaren borde ha försökt att utreda ärendet vidare och delge Assange misstanke med hjälp av de ecuadorianska myndigheterna.

Hennes klient hade väntat sig ett åtal.

– Hon är chockad över att det här beslutet kommer.

Plågsam handläggningstid

Enligt Elisabeth Massi Fritz har varit en plågsamt lång handläggningstid för kvinnan.

– Det hade kanske kunnat kortas ned om åklagarna hade fattat ett beslut att höras Assange på plats i London. Jag kan tycka att har man väntat i sju år på att den här förundersökningen ska gå framåt hade man kanske kunnat vänta lite till för att delge honom och kunna väcka åtal.

LÄS MER: Ännu oklart om Assange lämnar Ambassaden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Assange

Mer i ämnet