SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson (till vänster i bild) hotade flera gånger under hösten att partiet kunde fälla regeringens budget. Foto: TT

Sifo: Så tycker svenskarna om SD:s budgetbeslut

Uppdaterad
Publicerad

En undersökning som Sifo gjort på uppdrag av SVT Nyheter visar på en splittrad bild när det gäller Sverigedemokraternas beslut att fälla budgeten. 43 procent tycker att det var fel medan 35 procent menar att det var rätt. 22 procent har svarat att de är tveksamma eller inte vet.

SVT Nyheter har låtit opinionsföretaget Sifo undersöka vad svenskarna tycker om Sverigedemokraternas beslut att rösta på Alliansens budget och på så vis också fälla regeringens budget.

Undersökningen visar att 43 procent tycker det var fel av Sverigedemokraterna att fälla regeringens budget, 22 procent har svarat att de är tveksamma eller inte vet.

Decemberöverenskommelsen

35 procent tycker det var rätt. Bland Moderaternas sympatisörer som svarat uppger hela 65 procent att det var rätt av SD.

39 procent kan tänka sig samarbete

Sifo har också frågat väljarna huruvida de tycker att de övriga riksdagspartierna nu borde samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där de tycker lika.

Där svarar 39 procent att de tycker att de övriga partierna nu borde samarbeta med Sverigedemokraterna. 47 procent svarar att de inte tycker partierna ska samarbeta.

Totalt har 1.048 personer svarat.

DET VISAR UNDERSÖKNINGEN

I undersökningen ställdes två frågor:

1) Är det rätt eller fel av Sverigedemokraterna att rösta på Alliansens budget och därmed fälla Stefan Löfvens budget?

Rätt: 35 procent.

Fel: 43 procent.

Tveksam, vet ej: 22 procent.

2) Tycker du att partierna borde samarbeta med SD i frågor där de tycker lika eller tycker du inte man skall samarbeta med SD?

Borde samarbeta: 39 procent.

Borde inte samarbeta: 47 procent.

Tveksam, vet ej: 14 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet