Man häktad skäligen misstänkt för skjutning i Flemingsberg

Uppdaterad
Publicerad

Två barn skottskadades den 17 juli i Flemingsberg, i Huddinge kommun söder om Stockholm.

En 25-årig man som misstänks för inblandning i skjutningen har nu häktats, skäligen misstänkt för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada.

Mannen har tidigare dömts för bland annat rån, narkotikabrott och häleri.

25-åringen har varit anhållen sedan i lördags. Vice chefsåklagare Stefan Creutz hade yrkat på att mannen skulle häktas, på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada.

På tisdagseftermiddagen hölls häktningsförhandling i Södertörns tingsrätt, som alltså valde att häkta mannen på den lägre misstankegraden.

– De har funnit att han är misstänkt för det här brottet och vi har fått en vecka på oss att bygga ytterligare bevisning, säger Stefan Creutz till SVT Nyheter. 

– Det är ett så allvarligt brott, och vi gör bedömningen att han kan försvåra utredningen om han inte är häktad.

Åklagaren vill inte gå in på när och hur misstankarna gentemot 25-åringen väcktes, men säger sig ha en ”ganska klar bild” av vad som har hänt.

Rånade butik på telefoner

25-åringen är skriven på en adress i södra Stockholm och förekommer i brottsregistret sedan tidigare. Han har bland annat dömts till två års fängelse för ett väpnat rån mot en butik för spel och datatillbehör i norra Stockholm 2017.

Genom hot om våld med skjutvapen kom mannen tillsammans med flera andra rånare över mobiltelefoner och surfplattor för nästan en halv miljon kronor. Gärningsmännen ska även ha hotat vittnen med skjutvapen innan de flydde med bil från platsen, enligt förundersökningen.

Våren 2018 dömdes mannen till sex månaders fängelse för narkotikabrott, efter att ha stoppats när han körde bil och polisen hittat en påse kokain, med vad tingsrätten konstaterade var ovanligt hög renhetsgrad.

Flera misstänkta avskrivna

Till en början var nio personer misstänkta för skjutningen. Men alla utom 25-åringen har nu avskrivits från misstankarna.

– De misstankarna som fanns från början har försvagats så mycket att de inte längre ska vara misstänkta över huvud taget, säger Stefan Creutz.

Han vill dock inte gå in på eventuella kopplingar mellan dessa och den nu häktade mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.