Analys: En svag regering med osäkert underlag

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Allt talar för att Stefan Löfven på nytt väljs till statsminister nu på onsdag. Men han kommer att leda en svag regering med ett osäkert regeringsunderlag. Det kan alltså bli en skakig färd fram till nästa val och sannolikheten för en ny regeringskris senare i höst är betydande.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Efter dagens besked från den politiska vilden i riksdagen Amineh Kakabaveh ser det ut att vara bäddat för Stefan Löfvens återkomst som statsminister. Men efter de senaste dagarnas bråk mellan Centerpartiet och Miljöpartiet om bland annat äganderätten för skogsägare vågar Löfven nog inte ta ut någon seger i förskott. Det är extremt jämnt i riksdagen och Löfven har bara ett enda mandats övervikt.

Problemen inte över

Men även om Löfven väljs till statsminister på onsdag tar hans problem inte slut. Tvärtom är det svårt att se att någon annan statsminister de senaste decennierna har haft ett lika osäkert och spretigt regeringsunderlag.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Löfvens strategi är uppenbart att klara återstoden av mandatperioden med hoppande majoriteter. Budgeten kan dock bli en svår prövning för honom och i höst hotar nya kriser. Vänsterpartiet till exempel kräver inflytande på regeringens budget för att rösta ja till den. Centerpartiet å andra sidan lovar att rösta nej till en budget om Vänsterpartiet ges inflytande. Centerpartiet kräver dessutom förändrat strandskydd och förstärkt äganderätt för skogsägare, vilket Miljöpartiet har sagt blankt nej till.

Bragd att ta sig tillbaka

Det finns alltså en rad oklarheter och inbyggda konflikter i det regeringsunderlag som Stefan Löfven nu ska försöka regera på. Samtidigt är det något av en bragd att utifrån dessa förutsättningar lyckas med bedriften att ta sig tillbaka till statsministerposten. Uppenbart har Stefan Löfvens taktik att lösa de mest akuta problemen och skjuta resten på framtiden återigen lyckats. Troligen har han också haft lite hjälp av allas längtan att ta semester.

Om Stefan Löfven utses på onsdag kommer alltså Sverige att få en svagare regering än på länge. Det innebär att ytterligare makt och inflytande kommer att förskjutas till riksdagen och dess utskott. Sannolikt blir det förhandlingar i finansutskottet senare i höst som avgör om Löfven kommer att kunna få en budget genom riksdagen.

Risk för budgetnederlag

Frågan är därmed också hur mycket politik som Stefan Löfven räknar med att kunna driva igenom under återstoden av mandatperioden. Något stöd för budgeten finns ännu inte och även i andra politiska sakfrågor riskerar regeringen nederlag i riksdagen. Stefan Löfven vädjade därför idag till andra partiers kompromissvilja, men med tanke på att nästa riksdagsval närmar sig kommer kompromissviljan troligen att vara begränsad hos de tilltänkta samarbetspartierna.

Verkar säkra statsministerposten

Däremot ser Stefan Löfven det sannolikt som en stor framgång att han överhuvudtaget lyckas sitta kvar som statsminister mandatperioden ut. För om han nu väljs på onsdag ska det mycket till för att avsätta honom ytterligare en gång. Det avgörande budgetbeslutet fattas inte förrän i december och skulle det leda till en regeringskris är det svårt att föreställa sig ett extraval. Ett sådant skulle i det läget troligen hållas i mars, vilket bara är några månader före nästa ordinarie val. Inget riksdagsparti lär vara intresserad av det.

Så även om Löfvens resa fram till nästa val lär blir skakigare än för de flesta av hans föregångare så tycks han med dagens manöver i alla fall ha sett till att han blir kvar på statsministerposten mandatperioden ut.

Hör Mats Knutson berätta om läget för Löfven i klippet ovan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet