Foto: TT

Många frågetecken kvarstår gällande ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter att regeringen presenterade sitt förslag för att fler ensamkommande ungdomar ska få möjlighet att få uppehållstillstånd är det fortfarande många frågetecken i luften.

Vad kommer det att betyda för gymnasieskolan? För Migrationsverket? Vad beräknas det att kosta?

Regeringen bedömer i dag att det är mellan 6.000 – 8.000 ungdomar som kan komma att beröras. Men myndigheter som Migrationsverket och Skolverket har inte fått någon mer information än det som sades på presskonferensen förra veckan. Inte heller Sveriges kommuner och landsting har hört något mer.

Och på de skolor där många ensamkommande elever går är osäkerheten stor.

– Nej, vi har inte förstått. Vi vet ju inte förrän i sommar vad det kommer att innebära. Vi kan inte ge våra elever ett för tidigt hopp, vi avvaktar och jobbar på., säger Annika Moe rektor på Rodengymnasiet i Norrtälje.

”Ger en grupp ungdomar ytterligare en chans”

Vi har begärt ut allt det underlag som finns på regeringskansliet som ligger till grund för förslaget men fått till svar att det inte finns några handlingar som är så färdiga att de kan lämnas ut. Inte heller de borgerliga partierna, som regeringen nu tänker förhandla med för att få förslaget genom riksdagen har fått någon ytterligare information.

Vi har sökt men inte fått möjlighet att intervjua migrationsminister Heléne Fritzon i dag.

Statsminister Stefan Löfven har emellertid uttalat sig som regeringens förslag i dag. Han tillbakavisar den kritik som regeringen fått för att det skulle var att ge upp den ”ordning och reda” som regeringen eftersträvar i migrationspolitiken när regeringen ger ungdomar som Migrationsverket menar saknar skyddsskäl få ytterligare en chans att stanna.

– Det är ordning och reda. Den tillfälliga lagen ligger fast. Vi står upp för asylrätten, det är domstolar som dömer. Och nu ger vi en begränsad grupp ungdomar ytterligare en chans att stanna, men då ska de studera på gymnasiet, säger Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.