Ericssons vd har spelat högt – aktieägarna får betala priset

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det verkar obegripligt klantigt av Ericssons vd Börje Ekholm att mörka de misstänkta IS-betalningarna till Irak. Nu kan det bli nya miljardböter. Aktiekursen rasar – igen. Men det är Ericssons största marknad, USA, som står på spel. Kanske har Börje Ekholm medvetet spelat högt.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

I söndags kom Uppdrag Gransknings sensationella avslöjande om att Ericsson betalat kontant för transporter i IS-kontrollerat område i Irak, pengar som sannolikt gick till IS.  

Ansvaret för Ericssons framfart i Kalifatet i flera års tid vilar tungt på styrelsen vid den tiden, med svenskt näringslivs tyngsta makthavare Börje Ekholm, då vd för Investor, Jacob Wallenberg och ordföranden Leif Johansson, tidigare mångårig Volvochef.  

Med tanke på de två senares långa erfarenhet av exportaffärer i alla möjliga länder är det uppseendeväckande att de valde att blunda för terrorsekten IS och vad det skulle innebära att fortsätta med affärerna som vanligt 2014.

Kulturresa på företaget

Det var först fyra år senare, 2018, med Börje Ekholm som relativt ny vd, som Ericsson själva kollade upp vad som hänt. Och det var förstås bra. Börje Ekholm pratade mycket i dag inför aktieanalytiker om den ”kulturella resa” som han anför på Ericsson. Det handlar om att alla ska bete sig lagligt och etiskt ok, och att den som ser något annat ska larma om det.  

Utan denna kulturresa hade inte IS-betalningarna kommit fram överhuvudtaget, lät Börje Ekholm förstå. 

Det kan så vara, men det som hände med den interna IS-utredningen går minst sagt på tvärs med kulturpratet. Den blev klar den 11 december 2019. Det var bara några dagar efter Ericssons uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet angående mutaffärer i helt andra länder, bland andra Djibouti, Kina och Saudiarabien.

Struntat i att lämna uppgifter

Ericsson fick böta 10 miljarder kronor och lova att rapportera uppgifter som kom fram kring mutor och andra oegentligheter flera år framåt. Detta för att slippa åtal.  

Men nu har alltså Börje Ekholms Ericsson ändå struntat i att lämna uppgifter som man känt till om IS och Irak till amerikanerna.  

Börje Ekholm blev 2017 vd för Ericsson, trots att han aldrig tidigare lett ett ”riktigt” företag, utan sysslat med pengar och aktieinnehav. Det var kris i Ericsson, svårt att hitta ny vd. Men han lyckades, så vitt jag kan bedöma, väldigt väl med att sätta sig in i den globala jätten Ericssons strategier och operativa verksamhet. Det tyder på att han har huvudet på skaft.  

Annat än tidigare mutskandaler

Dessutom har Börje Ekholm bott och gjort affärer i USA i många år. När det gäller att förstå hur viktigt det är att göra som amerikanska myndigheter säger i sådana här uppgörelser bör han alltså inte haft några större svårigheter. I det här fallet kan styrelsen också sägas ha goda skäl att lita på sin vd.  

Men. Som vi alla vet kan man hamna i lägen där sanningen, om den kommer fram, betyder katastrof, även om vi själva berättar den. Det kan var där Börje Ekholm befann sig, i december 2019, och senare.  

Att betala IS för att få bygga mobilnät, är en helt annan sak än att muta sig fram i Djibouti. Det tycker nog alla, men särskilt amerikanerna naturligtvis.

Vill inte mista jätteaffär

Samtidigt är det Ericsson som bygger större delen av USA: 5G-nät. USA är Ericssons största marknad och står för nästan en tredjedel av hela omsättningen. Det säger sig självt att Ericsson för allt i världen – och för vinsten och värdet på aktien – inte vill bli utslängda därifrån.

Men, nu har Börje Ekholm försatt Ericsson i en situation där: 

 1. Amerikanerna fick veta i alla fall 

 2. Det ändå kan bli nya miljardböter på grund av att de inte fick veta.  

Kulturresan har hamnat på avvägar, skulle man kunna säga. Ändå har storägaren Wallenbergs Investor fullt förtroende för reseledare Ekholm, meddelades i dag. Av det kan man dra flera slutsatser. Men andra aktieägare kan mycket väl vara på väg att skaffa sig en annan uppfattning.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.