Foto: Regeringen och TT

Erik Bromander tvingas avgå

Uppdaterad
Publicerad

Efter skandalen med statssekreterare Erik Bromanders resekostnader tvingas han nu att avgå, uppger DN på onsdagskvällen.

Statssekreterare Erik Bromander tvingas i kväll  att lämna sitt uppdrag. Detta rapporterar DN.

Bromander, som har lett arbetet under infrastrukturminister Anna Johansson (S), har enligt en granskning som DN har gjort ägnat betydande tid och resurser till dyra utlandsresor i tjänsten.

– Reglerna har sannolikt inte följts till hundra procent. Det är olyckligt att det här har kommit upp och att det har skett saker som inte är i enlighet med regelverket, sa Anna Johansson till DN i tisdags.

”Finns ingen annan utväg”

I kväll kom så det slutgiltiga beskedet.

– Erik Bromander har gjort ett bra jobb som statssekreterare, men en statssekreterare är min närmaste medarbetare. Jag måste känna ett 100-procentigt förtroende för honom. I den situation som nu uppstått så kan jag inte det. Då finns ingen annan utväg, säger Anna Johansson i kväll till DN.

”Jag kommer att göra rätt för mig”

I ett pressmeddelande kommenterar Bromander själv sin avgång.

”Genomgången av mina resor som jag själv begärt visar att det finns några felaktigheter. Det ber jag om ursäkt för. Självklart kommer jag att göra rätt för mig och betala tillbaka varenda krona.”

”Mitt agerande har dock påverkat förtroendet mellan mig och mitt statsråd. Hon måste kunna känna att hon har ett hundraprocentigt förtroende för mig som sin närmaste medarbetare; varje dag, i varje fråga. Så är det tyvärr inte längre.”

Har rest för över 800.000 kronor

Erik Bromander har arbetat som statssekreterare på näringsdepartementet sedan förra valet och tillträdde i oktober 2014. Sedan dess har han åkt på minst 27 utlandsresor, till en sammanlagd kostnad av 829.000 kronor, bara när det gäller flygresor och hotellboende.

Som jämförelse har fyra andra statssekretare på näringsdepartementet rest för mellan 39.000 och 171.000 kronor under samma period.

C: Rätt beslut

Anders Åkesson (C), infrastrukturpolitisk talesperson, tycker att avskedet är rätt beslut.

Han kritiserar samtidigt att Anna Johansson för att ha brustit i sitt ansvar. ”Hon borde ha haft koll,” förmedlar han genom sin pressekreterare.

SVT Nyheter har i kväll sökt Anna Johansson för en kommentar, men hon har avböjt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.