Foto: Håkan Smith / Pablo Torres

Ett år efter näthatet – så lever Jimmy Durmaz i dag

Uppdaterad
Publicerad

Det är en missbedömning på en millisekund. Konsekvensen blir en frispark och Tyskland vinner VM-matchen över Sverige 2018. En våldsam våg av hat slår mot Jimmy Durmaz i sociala medier. Ett år senare släpper han in oss i sitt liv och berättar om sin kamp för att få vara svensk och nå toppen som fotbollsproffs.

Se dokumentären Jimmy Durmaz och frisparken här.

”Åh nej, inte du, Jimmy”. Det var Simon Durmaz, far till Jimmy Durmaz, första reaktion när sonen orsakade den olyckliga frisparken. Men pappan kunde snabbt skaka av sig oroskänslorna när han tänkte på hur stark Jimmy Durmaz är.

– Jag var hur lugn som helst kring att Jimmy skulle klara av detta. De gav sig på fel person helt enkelt. Det är svårt att knäcka Jimmy.

Evighetslånga dagar på pizzerian stod aldrig i Simon Durmaz väg. På matcherna, och ibland även på träningarna, var han där och stöttade sin son, som hade stora drömmar om att bli fotbollsproffs.

– Det finns inga ord som kan beskriva den tryggheten man får av en förälder som står där.

Kampen om att få kalla sig svensk har pågått sedan barnsben för Jimmy Durmaz. Sin invandrarbakgrund till trots, säger han att han känner sig som svensk eftersom han är född och uppvuxen i Sverige.

– Vart jag än går i världen, vem som än frågar mig, så säger jag ”jag är svensk”. Jag säger inget annat.

Se dokumentären Jimmy Durmaz och frisparken här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.