– Det finns ingenting som tyder på att det skulle ha med botar att göra, säger Nils G. Martling, polisiär förundersökningsledare om hatkommentarerna mot Jimmy Durmaz. Foto: 22 581 362

Polisen om påståendet om botar: ”Finns ingenting som tyder på att det skulle ha med botar att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Hur illa var näthatet mot Jimmy Durmaz, egentligen? Ett rykte kring att de flesta kommentarer skulle komma från botar uppstod kort efter nyheten. Vissa slog fast det som en sanning. Men Nils G. Martling, polisiär förundersökningsledare slår hål på påståendet.

– Det finns ingenting som tyder på att det skulle ha med botar att göra, säger han till SVT Nyheter.

Se dokumentären Jimmy Durmaz och frisparken här.

Spekulationerna uppstod efter att ett uttalande från Per Ödling, professor i telekommunikation vid Lunds universitet, gjordes. I dag säger han till SVT Nyheter att medierna spetsade till rubrikerna så pass mycket att hans citat feltolkades av läsare och andra medier.

– Den andra vågen av artiklar visade att journalisterna, förmodligen under svår tidspress, bara läst de tidigare rubrikerna och inte artiklarna, och historien försköts då till att jag skulle påstått att det var ett botnät, säger han till SVT Nyheter.

Inga bevis

Per Ödling menar att han hela tiden har sagt att det var troligt att det var ett botnät, inte att det med säkerhet var det.

Polisen å sin sida har inte hittat några bevis för att det skulle handla om botar.

– Det finns ingenting i vår utredning som säger att det skulle vara någon form av robot eller botar som har gjort inläggen, säger Nils G. Martling, polisiär förundersökningsledare.

Per Ödling anser att det styrker det han har sagt.

– Det är ju precis det som var min huvudpoäng: Det finns inga bevis och det borde media se till att det gör innan de vrider på lösnummersmaskineriet. Det finns inga bevis varken för eller emot. Innan media skapar nyheter bör de skaffa bevis, säger Per Ödling.

Werner: Sannolikt människor som skrivit

Journalisten och bloggaren Jack Werner har läst de 3 000 första kommentarerna på Jimmy Durmaz Instagram. Han håller med om att media borde ha tittat på kommentarfältet, men är inte överens med Ödling på alla punkter.

– Att någonting saknas är inte ett bevis på att det har funnits där, säger han.

Jack Werner tror inte att botar var inblandade och menar att den mindre osannolika förklaringen är att det var vanliga människor som kommenterade.

– Jag anser att om man ska påstå att något har funnits ska det finnas bevis, och jag har inte sett bevis på botar.

Se dokumentären Jimmy Durmaz och frisparken här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.