Falska rykten florerar om Sverige, bland annat att regeringen är pressad att byta ut den svenska flaggan mot en med islams heliga symboler, att riksdagsvalet är inställt och att våldtäkterna har ökat med 1.000 procent. Foto: TT

EU: Här är de falska ryktena som sprids om Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Inställt riksdagsval, krav på att byta ut svenska flaggan och tusenprocentig ökning av våldtäkter. En rad falska rykten florerar om Sverige – många av dem är kopplade till migrationen.

Här är fem fall av Kremlvänlig desinformation som spridits under 2017, enligt EU:s enhet East stratcom task force.

Foto: TT

SAMTYCKESLAG Den 25 december rapporterade den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Ria Novosti att den svenska regeringens förslag om en samtyckeslag var en konsekvens av att migranter begår så många våldtäkter. Detta trots att migranter inte alls nämns i samband med förslaget.

Foto: TT

VÅLDTÄKTER Den 9 december skrev den tjeckiska sajten ac24.cz att antalet våldtäkter i Sverige hade stigit med 1.000 procent sedan den stora migrationsvågen startade 2015. Men enligt Brottsförebyggande rådets senaste nationella trygghetsundersökning ökade andelen som uppger att de utsatts för sexualbrott från 1,7 procent 2015 till 2,4 procent 2016. De anmälda våldtäkterna ökade med 13 procent. Samtidigt finns det ingen statistik över hur många våldtäkter som begås av migranter.

Foto: TT

FLAGGAN Den 14 november skrev USA-baserade sajten Infowars att muslimska grupper pressade regeringen att byta ut den nuvarande flaggan mot en Turkiskliknande med halvmånen och stjärnan, som är symboler för islam. I själva verket fanns det inga planer på att ändra flaggan, utan kampanjen verkade snarare vara iscensatt av en rad nättroll med syfte att provocera, skrev Metros Viralgranskaren.

Foto: TT

AVVISNINGAR Den 27 september skrev den ryska sajten Svobodnaya Pressa att Sverige och Finland huvudsakligen avvisar ryska mor- och farföräldrar, vilket skulle tyda på en konspiration riktad mot ryssar. Samtidigt påstods att migranter från Mellanöstern och Afrika fick ta hit sina mor- och farföräldrar. EU anmärker att Sverige inte gör skillnad mellan medborgare från länder utanför EU.

Foto: TT

RIKSDAGSVALET Den 15 februari uppgav den tjeckiska sajten protiproud.parlamentnilisty.cz att den svenska regeringen tre år tidigare hade beslutat att ställa in nästa val och inte låta folket rösta förrän 2022. Sant är att regeringen 2014 slöt decemberöverenskommelsen, där oppositionen gick med på att inte rösta emot en budget förrän 2022 – den överenskommelsen har därefter brutits.

East stratcom task force

Hundratals experter, icke statliga organisationer, tankesmedjor, journalister och tjänstemän ingår i East stratcom task forces nätverk som rapporterar in misstänkt desinformation. Sedan väljer enhetens medarbetare i Bryssel ut vad som bedöms passa in Kremls narrativ för desinformation och listar dem på sin hemsida.

Styrkan gör dock ingen bedömning om vem som ligger bakom ryktena, Kreml behöver inte vara upphovsman. Det behöver heller inte finnas en medveten avsikt att sprida falska rykten.

Källa: East stratcom task force

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.