Foto: TT

EU kan godkänna vaccin för 12-åringar inom två veckor

Uppdaterad
Publicerad

I går gav USA grönt ljus för att vaccinera 12-åringar. Snart kan även EU ge ett godkännande som skulle göra det möjligt för Sverige att börja vaccinera åldersgruppen 12-17 år.

Godkännandet gäller för Pfizer/Biontechs vaccin.

– Det är högst sannolikt att det kommer ett godkännande inom två veckor, säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Enligt Richard Bergström skulle det då vara möjligt att börja vaccinera 12-17-åringar i sommar.

– Volymer för att kunna vaccinera finns, det är inget problem.

Anders Tegnell har tidigare sagt att det finns flera etiska knutar att lösa upp innan man godkänner vaccinering för barn i Sverige.

– Att vaccinera barn är ju alltid ett problem i sig, eller inte problem, men det innebär ett ingrepp för dem, visserligen ett litet sådant, sa han i Aktuellt förra veckan.

Norge meddelade i går att de ska börja vaccinera 18-24-åringarna före åldersgruppen 25-39. Detta eftersom det är i den åldersgruppen där spridningen är som högst.

Om Follkhälsomyndigheten godkänner vaccinering för barn i Sverige tror Richard Bergström att det kommer bli en stor diskussion när det handlar om i vilken ordning vaccineringen ska fortsätta.

– Jag tror det kommer bli en jättedebatt om hur man väljer att prioritera åldersgrupperna i Sverige, säger Richard Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer