Vattenkraftverket Laforsen utanför Kårböle. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

EU-kommissionen ser inte vattenkraft som hållbart

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen föreslår att vattenkraft inte längre ska klassas som en hållbar energikälla, rapporterar Sveriges Radio.

– Det här är för oss otroligt allvarligt och det kommer att hota den gröna omställningen, säger Rickard Nordin, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

EU:s lista på hållbara gröna investeringar går under namnet taxonomi och har som syfte att locka privat kapital till miljömässigt hållbara investeringar, rapporterar SR.

– Om det här förslaget går igenom så innebär det ökade kostnader på det som vi kallar förnybar energi som vattenkraft och bioenergi, till exempel skogsindustrin, säger Rickard Nordin (C).

Beslut 2021

I vår kommer EU-kommissionen att ta ett beslut i frågan och även regeringen är kritiska eftersom det skulle innebära svårigheter för svenska energiföretag att få kapital.

– Skulle vi landa i att det inte inkluderas i den gröna taxonomin, då kommer investeringar i till exempel i vattenkraft inte att klassas som en grön investering och då finns det ju risk att det kommer att försvåra finansieringen av den typen av projekt, säger biträdande finansminister Per Bolund (MP), till Sveriges Radio.

SVT Nyheter söker miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.