Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Parti, person eller hjärtefråga – svårt att veta hur du ska tänka inför EU-valet? Ta hjälp av de vanliga röstningsstrategierna för att förbereda dig. Foto: SVT/ Pontus Lundahl/TT

EU-valdagen 2024 mitt i långhelg – kan påverka om vi röstar

Publicerad

Nationaldag på torsdagen, klämdag på fredagen och så valdag på söndagen den 9 juni. Är det en giftig cocktail för valdeltagandet – eller en möjlighet att locka till förtidsröstningen som börjar idag?

– Det är inte ett optimalt datum, säger Linda Berg, statsvetare och valforskare på Göteborgs universitet.

De allmänna valen till riksdag, region och kommun hålls i september i Sverige. Men EU-valet skiljer sig och ligger istället sent på våren eller tidig sommar, vilket historiskt inte gynnat valdeltagandet enligt Linda Berg.

– Vi vet från forskningen det är bäst att lägga val i början av hösten, och sämst under sommaren då folk är minst benägna att rösta.

EU-val 2024

Senare in i sommaren och mer ledigt

Valet till Europaparlamentet i Sverige ägde rum den 26 maj 2019. Nu ligger valdagen 9 juni i Sverige. Att det dessutom är en potentiell långhelg kan påverka ytterligare tror Linda Berg, men hon understryker samtidigt att mycket annat talar för ett högt valdeltagande.

– Det är en orolig omvärld, och det kan locka folk att rösta. Stödet för EU-medlemskapet är högt, och dessutom är det fler kandidater än vid förra valet som redan är kända för väljarna. Och så finns det oerhört goda chanser att förtidsrösta, säger hon.

Gör SVT:s EU:valkompass

Förtidsröstning EU-valet 2024

Förtidsröstningen öppnar den 22 maj 2024. Dessutom ska du senast detta datum ha fått hem ditt röstkort med posten.

Valmyndighetens hemsida kan du se var din närmaste förtidsröstningslokal ligger.

Du ska ha med dig röstkort och id-handling.

Om du inte har röstkortet med dig kan många förtidsröstningslokaler skriva ut ett dubblettröstkort.

Själva valdagen till EU-valet 2024 äger rum den 9 juni i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet