Allan Widman är en av Liberalernas två toppkandidater till EU-valet, som ser ut att bli motigt för partiet. Foto: Naina Helen Jama/TT

Mats Knutson: EU-valet en nagelbitare för Liberalerna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Valet till Europaparlamentet i slutet av maj ser ut att bli en nagelbitare för Liberalerna. Feministiskt Initiativ åker inte oväntat ur parlamentet, enligt den väljarbarometer som Novus tagit fram på uppdrag av SVT och SR.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Väljarbarometern är den första som Novus gör inför valet till Europaparlamentet den 26 maj. Sannolikt kommer förändringar att ske i opinionen fram till valdagen. Valrörelsen har inte ens börjat ännu och de flesta väljare har troligen inte ens börjat fundera över vilket parti eller vilken kandidat de ska rösta på.

Denna första väljarbarometer inför EU-valet visar också en något annorlunda opinionsbild än de ordinarie väljarundersökningarna. Miljöpartiet till exempel är klart starkare i EU-opinionen än i undersökningar som gäller val till riksdagen. Sannolikt hänger detta, åtminstone delvis, samman med att klimatfrågan uppfattas som en gränsöverskridande fråga av väljarna och att den därmed får större genomslag i EU-valet. 

EU-valet 2019

Liberalerna på gränsen

Men trots att Miljöpartiet i denna undersökning får klart större stöd än i en vanlig väljarbarometer är nedgången dramatisk jämfört med EU-valet 2014. Då fick partiet 15,4 procent av rösterna jämfört med 9,2 procent idag. Skulle opinionsläget hålla i sig riskerar Miljöpartiet att halvera sin närvaro i Europaparlamentet, från fyra till två mandat.

Ett parti som åker ur helt, om opinionsläget står sig, är Feministiskt Initiativ. Partiet lyckades i förra EU-valet få ett mandat i parlamentet, men sedan dess tycks luften helt ha gått ur partiet. Företrädaren Soraya Post har dessutom fört en ganska undanskymd tillvaro i Bryssel och allt tyder just nu på att hon inte får förlängt förtroende som EU-parlamentariker.

Ett annat parti som ligger illa till i opinionen är Liberalerna. Så illa att det förmodligen räcker med ett mandat i Europaparlamentet för att partiet ska jubla på valdagen. EU-frågan är en av partiets viktigaste frågor och faktiskt en av få där partiet är helt enat.

Liberalerna ligger dock så lågt i opinionen att tiden fram till valet kan bli en nagelbitare. Hamnar partiet under fyra procent blir det inget mandat alls, och säkerhetsmarginalen ner till spärren är alltför liten för att någon ska våga vara säker.

SD kan bli näst störst

Valrörelsen blir alltså en prövning för Liberalerna och som om detta prekära opinionsläge inte vore nog brottas partiet också med stora interna problem. Efter det att toppkandidaten Cecilia Wikström petats från listan har Liberalerna ännu inte fastställt någon ny lista. Partiet har alltså i dagsläget ingen toppkandidat inför valet.

Socialdemokraterna går framåt lite sedan förra EU-valet och ser ut att behålla sina mandat. Moderaterna ligger på samma låga nivå som 2014. Båda partierna brukar dessutom prestera klart sämre i EU-val än i riksdagsval.

Det samma ser ut att gälla Sverigedemokraterna som visserligen går framåt starkt jämfört med 2014 och blir näst största parti i EU-valet om den här mätningen står sig. Samtidigt ligger partiet klart under resultatet i riksdagsvalet i höstas.

Valdeltagandet ser ut att sjunka

Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet går framåt jämfört med förra EU-valet. Enligt den här undersökningen kommer de alla ut att öka sin representation i Europaparlamentet med ett mandat vardera. Det ligger också i linje med opinionsutvecklingen generellt i Sverige.

En annan fråga som är intressant inför ett EU-val är valdeltagandet. Det har visserligen ökat över tid, men är fortfarande klart under riksdagsvalen. I höstas till exempel röstade 87,2 procent av väljarna i riksdagsvalet, vilket kan jämföras med 51,1 procent i EU-valet 2014.

Enligt den här undersökningen bedöms också valdeltagandet sjunka i det kommande EU-valet. Bedömningen görs utifrån hur många av de tillfrågade som sagt att de tänker gå och rösta. Enligt Novus indikerar detta ett valdeltagande på 45,1 procent den 26 maj. Men den här siffran kan förstås mycket väl komma att stiga när valrörelsen inleds och debatten tar fart på allvar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

EU-valet 2019

Mer i ämnet