Flera hyresgäster är kritiska mot att bygget fortfarande inte är klart. Byggbolagets vd svarar att det som återstår är väderberoende markarbeten. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Ny dom: Ex-ministerns byggpartner fälls för brott mot utlänningslagen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket gjorde en gemensam razzia mot ett bygge med kopplingar till Sven Otto Littorin – och hittade flera säkerhetsbrister och en byggjobbare utan arbetstillstånd.

Vd:n för det aktuella bolaget friades i tingsrätten men döms nu i hovrätten för brott mot utlänningslagen.

SVT har under hösten gjort en stor granskning av bolag, sajter och personer som kan kopplas till misstänkta investeringsbedrägerier i mångmiljonklassen i bland annat Sverige och Tyskland, där småsparare lockats att satsa pengar i okända företag.

Granskningen har visat kopplingar till en byggsatsning där billiga snabbmonterade modulhus ska ge bostäder till ny arbetskraft när den norrländska industrin expanderar.

SVT granskar investeringssajterna

Frontfigur i satsningen har varit affärsmannen och tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin, styrelseordförande för bolaget Landskapsbyggen som förvaltar och hyr ut lägenheterna. Hans affärspartner Johan Blumenthal är vd både för Landskapsbyggen och för bolaget som bygger, Nordic Unit.

Satsningen har kantats av problem och rättsprocesser – bland annat efter en stor myndighetsrazzia i februari där man hittade säkerhetsbrister och en underentreprenör med näringsförbud.

Åtalades

En av byggarna visade sig sakna arbetstillstånd, vilket ledde till att både Nordic Unit och Johan Blumenthal åtalades för brott mot utlänningslagen.

I augusti dömdes företaget till böter i tingsrätten men vd:n friades från personligt ansvar. Arbetaren hade visat upp ett dokument som Blumenthal uppfattade som ett bevis på att han var EU-medborgare – medan det i själva verket visade att han var medborgare i ett land utanför EU.

Åklagaren överklagade och får nu rätt i Hovrätten för Övre Norrland, som anser att vd:n agerat oaktsamt genom att ”inte med tillräcklig omsorg ha kontrollerat medborgarskapet”. Johan Blumenthal döms att betala 30 dagsböter om 500 kronor samt sina egna advokatkostnader.

Tillbakavisar kritiken

SVT söker Blumenthal som förnekat brott. Han har tidigare uppgett för SVT att säkerhetsbristerna vid bygget är åtgärdade och samarbetet med underentreprenören med näringsförbud avslutat. Han har även tillbakavisat kritik som framförts mot bygget från hyresgäster.

Sven Otto Littorin har framhållit att han inte har något engagemang i byggbolaget Nordic Unit.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Patrik Samuelsson SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar investeringssajterna

Mer i ämnet